ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

ΕΦΕΤ: Οι πέντε επισημάνσεις για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα

Η έκθεση ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες της προβληματικής τροφής μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση

ΕΦΕΤ: Οι πέντε επισημάνσεις για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από διάφορες τροφικές πρωτεΐνες, από γάλα, αυγά, ψάρια και οστρακοειδή, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σόγια, σπόρους και σιτάρι.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρακολουθεί τα θέματα των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, ελέγχει για την τήρηση της νομοθεσίας και ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό μέσω επικοινωνιακών δράσεων.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι εξαιρετικά συχνές. Υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου το 6% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών — και αυτά τα ποσοστά αυξάνονται.

Η τροφική αλλεργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ορισμένα τρόφιμα πυροδοτούν μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Προκαλείται από το ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα ορισμένες από τις πρωτεΐνες ενός τροφίμου ως επιβλαβείς. Το σώμα σας λαμβάνει τότε μια σειρά από προστατευτικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, η οποία με την σειρά της προκαλεί φλεγμονή.

Για άτομα που έχουν τροφική αλλεργία, η έκθεση ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες της προβληματικής τροφής μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες μετά την έκθεση στο διαιτητικό αλλεργιογόνο, ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας. Μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά από τα ακόλουθα:

  • πρήξιμο της γλώσσας, του στόματος ή του προσώπου
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • χαμηλή πίεση αίματος
  • εμετός
  • διάρροια
  • κνίδωση
  • κνησμώδες εξάνθημα

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, περιλαμβάνουν:

  • κνησμώδες εξάνθημα
  • πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας
  • δύσπνοια και
  • χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες!

Πολλές τροφικές δυσανεξίες συχνά συγχέονται με τροφικές αλλεργίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι τροφικές δυσανεξίες δεν εμπλέκουν ποτέ το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν και γενικά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας, δεν είναι απειλητικές γι’ αυτήν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.