Καθώς ο καιρός ζεσταίνει και οι σαλάτες γίνονται ξανά βασικό πιάτο στο τραπέζι μας, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τα συστατικά τους και να ανακαλύψουμε ποια από αυτά βοηθούν στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης.
Ο νευροανοσολόγος και διατροφολόγος Rafael Guzmán García προτείνει να προσθέσουμε στη σαλάτα μας τρία απλά, καθημερινά υλικά, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο ισπανικό Telva ότι αυτά μπορούν να προσφέρουν προστασία ενάντια σε ασθένειες που σχετίζονται με τη φθορά των κυττάρων.
Ο Rafael Guzmán García εξηγεί πως μια σαλάτα με κρεμμύδι, μήλο και κάπαρη δεν είναι απλώς νόστιμη αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμη.
«Μια σαλάτα με κρεμμύδι, μήλο και κάπαρη μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κοινός παρονομαστής των τριών αυτών τροφών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία σύμφωνα με τον ειδικό «είναι ακόμη ισχυρότερη από εκείνη της βιταμίνης C ή της βιταμίνης Ε».
Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η δράση της ενάντια στα γηρασμένα κύτταρα.
«Η κερκετίνη έχει “γεροντολυτική” δράση, δηλαδή έχει την ικανότητα να εξαλείφει τα παλιά κύτταρα, γνωστά και ως κύτταρα ζόμπι», εξηγεί ο Rafael Guzmán García. Τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν SASP – έναν εκκριτικό φαινότυπο που προκαλεί φλεγμονές και συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.
«Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και, επομένως, και της βιολογικής μας ηλικίας», επισημαίνει.
Η κερκετίνη φαίνεται να προσφέρει πολλά περισσότερα από αντιγήρανση. Σύμφωνα με τον Guzmán García, η δράση της είναι επίσης «αντι-ιική, αντικαρκινική, αντιυπερτασική και αντιφλεγμονώδης». Επιπλέον, προστατεύει από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η προσθήκη κρεμμυδιού, κάπαρης και μήλου στη σαλάτα δεν είναι μόνο μια εύκολη διατροφική επιλογή, αλλά και μια σημαντική επένδυση στην υγεία και τη μακροζωία.
Η «δίαιτα του Μαθουσάλα»: Μια φιλοσοφία μακροζωίας
Η σημασία της διατροφής στη μακροζωία υποστηρίζεται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Mark Hyman και ο Valter Longo, οι οποίοι προτείνουν διατροφικά πρότυπα βασισμένα σε τροφές φυτικής προέλευσης και σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Rafael Guzmán García αναπτύσσει τη δική του προσέγγιση, την οποία ονομάζει «δίαιτα του Μαθουσάλα». Στο επίκεντρο της διατροφής αυτής βρίσκεται η πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, που θεωρείται βασικός παράγοντας πρόωρης γήρανσης.
Πέρα από την κερκετίνη, η δίαιτα του Μαθουσάλα περιλαμβάνει κι άλλες ευεργετικές ενώσεις:
Η διατροφή, λοιπόν, δεν είναι μόνο ζήτημα θερμίδων ή απώλειας βάρους, αλλά και στρατηγική ενίσχυσης του οργανισμού απέναντι στον χρόνο. Όπως συνοψίζει ο Guzmán García, η υιοθέτηση τέτοιων διατροφικών επιλογών «μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και με πιο υγιεινό τρόπο».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.