ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καλύτερα αν τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πέντε χειρότερες τροφές για πρωινό

Γιατί δεν είναι κατάλληλες για να ξυπνήσετε τον οργανισμό σας και να τον τροφοδοτήσετε με ενέργεια

Καλύτερα αν τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πέντε χειρότερες τροφές για πρωινό

Το πρωινό μπορεί επίσης να διεγείρει τον μεταβολισμό, να διαφυλάξει την υγεία και να συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εκτός κι αν διαλέγετε τις λάθος τροφές, αναφέρει μία Αμερικανίδα διαιτολόγος.

Όπως εξηγεί συνεργάτις στο Τμήμα Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι λάθος διατροφικές επιλογές στο πρωινό ασκούν την ακριβώς αντίθεση δράση:

  • Οδηγούν σε «λιγούρες» στη μέση της ημέρας
  • «Διαλύουν» τον μεταβολισμό
  • Ανοίγουν τον δρόμο στη νόσηση και στην αύξηση του σωματικού βάρους

Οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για πρωινό είναι οι εξής, τονίζει:

Ντόνατς και γλυκά

Τα ντόνατς συνήθως είναι τηγανητά. Κάθε ένα παρέχει 250 έως 550 θερμίδες, αλλά το αληθινό πρόβλημα είναι τα 15 έως 30 γραμμάρια ζάχαρη που περιέχουν. Είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα ώστε αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, ο οργανισμός παράγει πολλή ινσουλίνη για να την μεταβολίσει.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου, όμως, οδηγεί σε απότομη μείωση λίγη ώρα αργότερα. Αυτή η διακύμανση εντείνει το αίσθημα της πείνας και προκαλεί ανάγκη για ακόμα περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Με άλλα λόγια, αν τρώτε ντόνατς και γενικότερα γλυκά με ζάχαρη για πρωινό ανοίγετε έναν φαύλο κύκλο ανθυγιεινής διατροφής.

Σάντουϊτς ή πίτες με λουκάνικα

Είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Ένα λουκάνικο μπορεί να περιέχει πάνω από 1.000 mg νάτριο και το ψωμί του εμπορίου περιέχει κι άλλο. Οι υγιείς άνθρωποι όμως δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2.400 mg νατρίου όλη μέρα (αντιστοιχούν σε 6 γραμμάρια αλάτι). Οι, δε, υπερτασικοί, τα 1.500 mg, διότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αν συνηθίζετε να τρώτε προϊόντα άρτου με λουκάνικο για πρωινό, καταναλώνετε και πολλά νιτρώδη και νιτρικά, που μακροπρόθεσμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.

Υποκατάστατα κρέμας για καφέ με γεύσεις

Αν νομίζετε ότι τα υποκατάστατα κρέμας για καφέ (non-dairy creamer) είναι υγιεινές επιλογές, ξανασκεφθείτε το, συνιστά η Dr. Patton. Πολλά περιέχουν ζάχαρη και τρανς λιπαρά, αντί για τα κορεσμένα λιπαρά του γάλακτος. Τα τρανς λιπαρά αναγράφονται στη συσκευασία των τροφίμων ως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» λιπαρά.

Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και κατ’ επέκτασιν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους πρέπει να αποφεύγεται.

Για να δώσετε άρωμα στον πρωινό καφέ σας δοκιμάστε λίγων λιπαρών γάλα, υποκατάστατα γάλακτος χωρίς ζάχαρη (π.χ. γάλα αμυγδάλου), εκχύλισμα βανίλιας ή ακόμα και μικρή ποσότητα σοκολατούχου γάλακτος, συνιστά η Dr. Patton.

Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη

Τα λευκά δημητριακά πρωινού με ζάχαρη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και με μειωμένη θρεπτική αξία. Αν μάλιστα έχουν και πρόσθετες χρωστικές, όπως συμβαίνει με πολλά δημητριακά για παιδιά, είναι ακόμα χειρότερα για την υγεία. Να θυμάστε επίσης ότι πολλά περιέχουν και πολύ αλάτι (αναγράφεται ως νάτριο στη συσκευασία).

Γεμιστά ψωμάκια

Τα γεμιστά ψωμάκια (μπέιγκελ) με βούτυρο και πλήρες τυρί παρέχουν πολλές κενές θερμίδες και υδατάνθρακες. Μόνο το λευκό ψωμί από το οποίο παράγονται μπορεί να υπερβεί τις 300 θερμίδες και τα 65 γραμμάρια υδατανθράκων, αναλόγως με το μέγεθός του. Χώρια οι πρόσθετες θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και το τυρί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες διατροφή σχετίζεται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επομένως, ούτε τα γεμιστά ψωμάκια ή γενικότερα τα σάντουϊτς με πολλά υλικά είναι κατάλληλα για καθημερινό πρωινό. Προτιμήστε τα σάντουϊτς από ψωμί ολικής αλέσεως με λάιτ υλικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.