ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μύθος ότι οι πατάτες παχαίνουν και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη; – Τι έδειξε μελέτη

Νέα ευρήματα

Μύθος ότι οι πατάτες παχαίνουν και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη; – Τι έδειξε μελέτη

Νέα μελέτη αντικρούει γερά εδραιωμένες πεποιθήσεις. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες όταν πρόσθεσαν πατάτες στο πρόγραμμα αδυνατίσματος ομάδας εθελοντών. Ποια ήταν η επίδρασή τους στο αδυνάτισμα και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, ίσως πρέπει να αρχίσετε την προσπάθεια αναθεωρώντας κάποιες από τις απόψεις σας. Μία νέα μελέτη, λ.χ., αποκαλύπτει ότι οι πατάτες μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά – αρκεί να τις προετοιμάζετε και τις καταναλώνετε με τον σωστό τρόπο.

Και αν ανησυχείτε μήπως η προσθήκη αυτή αυξήσει τον κίνδυνο να εκδηλώσετε τύπου 2 διαβήτη, η ίδια μελέτη έδειξε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αντιθέτως, αν τρώτε λίγες βραστές πατάτες θα επέρχεται ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού της πείνας και θα μειώσετε την ανάγκη σας για τσιμπολόγημα. Επιπλέον, αν ήδη έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, μία διαταραχή-προπομπό του διαβήτη τύπου 2,  αυτή είναι πιθανό να βελτιωθεί.

«Η μελέτη μας έδειξε πως ο κόσμος έχει την τάση να τρώει συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού για να χορτάσει, ανεξάρτητα από το θερμιδικό φορτίο της», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Candida Rebello, από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington, στη Λουϊζιάνα. «Αν λοιπόν κάποιος τρώει τρόφιμα μεγαλύτερου βάρους που περιέχουν λιγότερες θερμίδες, μπορεί εύκολα να μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνει».

Το κλειδί της νέας μελέτης, συνέχισε, ήταν ότι οι επιστήμονες δεν μείωσαν τις μερίδες που συνήθιζαν να τρώνε οι εθελοντές τους. Άλλαξαν  όμως το θερμιδικό περιεχόμενό τους, προσθέτοντας πατάτες και ταυτοχρόνως αφαιρώντας λίγο κρέας. Αποτέλεσμα; Οι εθελοντές ανέφεραν πως ένιωθαν πιο χορτάτοι και πιο σύντομα μετά την έναρξη του φαγητού. Αρκετά συχνά, εξ άλλου, δεν άδειαζαν καν το πιάτο τους.

Σημαντική η προετοιμασία

Ωστόσο πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται οι πατάτες, έσπευσε να διευκρινίσει. Τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες πρέπει να αποφεύγονται, διότι το τηγάνισμα μειώνει την θρεπτική αξία τους.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές τους να βράζουν πατάτες με τη φλούδα. Ύστερα να τις αφήνουν στο ψυγείο για 12-24 ώρες, για να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Τις πατάτες αυτές μπορούσαν εν συνεχεία να εντάξουν στα πιάτα που ετοίμαζαν για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους. Μπορούσαν, π.χ., να τις χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν μία πίτα ή να τις σερβίρουν ως πουρέ, ψητές στο φούρνο ή πατατοσαλάτα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Medicinal Food. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 36 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών. Ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία διαταραχή κατά την οποία τα σωματικά κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά στην ορμόνη αυτή. Η συνέπεια είναι να μην ρυθμίζονται καλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η διαταραχή σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας – μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δύο διαιτολόγια

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε ένα διαιτολόγιο που συμπεριλάμβανε φασόλια, αρακά και κρέας ή ψάρι. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα διαιτολόγιο που συμπεριλάμβανε κοινές πατάτες με κρέας  ή ψάρι.

Και τα δύο διαιτολόγια περιείχαν επίσης πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα. Επιπλέον, αντικαθιστούσαν με λαχανικά το 40% των κρεατικών που συνήθιζαν να τρώνε οι εθελοντές.

Οι εθελοντές ακολούθησαν τα διαιτολόγια αυτά επί 8 εβδομάδες. Το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν πολύ υψηλό (έφτασε στο 87-88%). Οι εθελοντές που έτρωγαν πατάτες έχασαν κατά μέσον όρο 5,8 κιλά. Όσοι έτρωγαν φασόλια και αρακά έχασαν 4 κιλά κατά μέσον όρο. Και στις ομάδες, εξ άλλου, παρατηρήθηκε βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι σε αντίθεση με την ευρέως εδραιωμένη πεποίθηση, οι πατάτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) αίματος», δήλωσε η Dr. Rebello. «Ούτε είναι παχυντικά τρόφιμα, εφ’ όσον καταναλώνονται με τον σωστό τρόπο. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο κόσμος δεν συνεχίζει την δίαιτα όταν στερείται ό,τι του αρέσει».

Όπως εξήγησε, στη μελέτη οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε ακόμα και πίτα του βοσκού ή γαρίδες με κρέμα γάλακτος και πατάτες. Η πίτα του βοσκού περιέχει πουρέ πατάτας και κιμά και ψήνεται στον φούρνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα γεύματα που σχεδιάσαμε περιείχαν πολλά διαφορετικά πιάτα. Αποδείξαμε ότι η διατροφή δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ούτε στερητική όταν κάποιος προσπαθεί να αδυνατίσει. Οι πατάτες είναι ένα σχετικά φθηνό λαχανικό που εύκολα μπορεί να  ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος», κατέληξε η Dr. Rebello.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.