ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη: Τα χαμηλών θερμίδων τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να πλήξουν την μνήμη του παιδιού αργότερα στη ζωή

Η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να προέρχεται από τα γλυκαντικά που επηρεάζουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα

Νέα μελέτη: Τα χαμηλών θερμίδων τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να πλήξουν την μνήμη του παιδιού αργότερα στη ζωή

Τα υποκατάστατα ζάχαρης χαμηλών θερμίδων προορίζονταν να αντικαταστήσουν τις ζαχαρούχες επιλογές που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι εξίσου κακές, όσο καλές.

Μια νέα προκλινική μελέτη από ερευνητές από το USC Dornsife διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης αργότερα. Η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να προέρχεται από τα γλυκαντικά που επηρεάζουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και ασθένειες, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

“Οι έρευνες σε πειραματόζωα για τα τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων συνήθως εξετάζουν επίπεδα κατανάλωσης που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης και χρησιμοποιούν μόνο ένα γλυκαντικό”, εξηγεί η Lindsey Schier, επίκουρη καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife. “Για να σχεδιάσουμε την έρευνά μας ώστε να είναι πιο εφαρμόσιμη στους ανθρώπους, διατηρήσαμε τα επίπεδα κατανάλωσης εντός των συνιστώμενων ορίων και χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, για να προσδιορίσουμε εάν τα αποτελέσματα ήταν ειδικά για ένα δεδομένο γλυκαντικό ή γενικά στα τεχνητά γλυκαντικά”, πρόσθεσε.

Η ομάδα έβαλε αρουραίους να πίνουν νερό με διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης χαμηλών θερμίδων, όπως η σακχαρίνη και η στέβια.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και ποτά και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποσότητες που ακολουθούν τις εγκεκριμένες των ειδικών για τον άνθρωπο.

Σε μια ξεχωριστή ομάδα αρουραίων έδωσαν σκέτο νερό με την τροφή τους. Μετά από έναν μήνα, οι αρουραίοι ενηλικιώθηκαν και οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν την μνήμη τους χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά τεστ:

  1. Το πρώτο αφορούσε έναν λαβύρινθο όπου οι αρουραίοι έπρεπε να βρουν το δρόμο τους προς την έξοδο. Για να γίνει αυτό, οι αρουραίοι έπρεπε να αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν μονοπάτια που βρήκαν αδιέξοδα.
  2. Το άλλο τεστ περιελάμβανε ένα κουίζ μνήμης για να διαπιστωθεί αν οι αρουραίοι μπορούσαν να θυμηθούν ένα αντικείμενο που είχαν δει στο παρελθόν.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έπιναν νερό με τεχνητά γλυκαντικά σε παιδική κι εφηβική ηλικία είχαν πρόβλημα να θυμούνται αντικείμενα και μονοπάτια σε σύγκριση με τους αρουραίους που έπιναν μόνο σκέτο νερό.

Τα τεχνητά γλυκαντικά διαταράσσουν την αίσθηση της γεύσης;

Οι ερευνητές σημείωσαν και κάποιες άλλες παρατηρήσεις:

  • Η κατανάλωση τεχνητής ζάχαρης έκανε τους αρουραίους να έχουν λιγότερους υποδοχείς στη γλώσσα τους που ανιχνεύουν τη γλυκιά γεύση, με αποτέλεσμα να τρώνε ή να πίνουν περισσότερες τροφές με ζάχαρη για να ανιχνεύσουν τη γεύση.
  • Βρήκαν επίσης αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η γλυκόζη στο αίμα κινείται μέσω των εντέρων, κάτι που θα μπορούσε να υποδεικνύει έναν μηχανισμό για το πώς η ζάχαρη επηρεάζει την μνήμη.
  • Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν μακροπρόθεσμες νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ποντικών, με τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο να είναι εκείνες που ελέγχουν την μνήμη και τη συμπεριφορά με κίνητρα ανταμοιβής.

“Αν και τα ευρήματά μας δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει κάθε είδους τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων γενικά, υπογραμμίζουν ότι η συνήθης κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής μπορεί να έχει ακούσιες, μακροχρόνιες επιπτώσεις”, σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Scott Kanoski. , αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.