ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ο ΕΦΕΤ παρέχει πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια των σαρακοστιανών

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης νηστίσιμων τροφίμων στην υγεία μας αναφέρει ο ΕΦΕΤ ενόψει της Καθαράς Δευτέρας που έρχεται.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με:

  • Την επιλογή των τροφίμων
  • Τη μεταφορά και αποθήκευσή τους στο σπίτι
  • Την προετοιμασία και το μαγείρεμά τους

Ο ΕΦΕΤ παρέχει τις εξής πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια των σαρακοστιανών:

Να συμβουλεύεστε τις ενδείξεις της συσκευασίας

Είναι ένας κανόνας που ισχύει γενικώς για όλα τα τρόφιμα. Αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία, να δίνετε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών. Η αναγραφή τους στις συσκευασίες των τροφίμων είναι υποχρεωτική.

Στα κατεψυγμένα αλιεύματα πρέπει πάντοτε να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης όπου καταψύχθηκε το προϊόν.

Τα αποψυγμένα προϊόντα έχουν σαφή δήλωση της αποψυγμένης τους κατάστασης:

  • Είτε στην επισήμανση της συσκευασίας
  • Είτε στις πινακίδες των χύμα προϊόντων (χύδην τρόφιμα)

Προσέξτε τις συνθήκες φύλαξης στο σπίτι

Για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι, ο ΕΦΕΤ συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες του παρασκευαστή. Να αποθηκεύετε επίσης τα αλιεύματα με ασφάλεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη το ταχύτερο μετά την αγορά τους, ως εξής:

  • Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε εντός δύο ημερών από την αγορά τους, βάλτε τα στην συντήρηση
  • Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών, συνιστάται αποθήκευση στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Να διατηρείτε επίσης τα ωμά οστρακοειδή μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Να είστε προσεκτικοί κατά τον χειρισμό και το μαγείρεμα

Κατά τον χειρισμό των τροφίμων να διατηρείτε τα οικιακά σκεύη καθαρά. Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό (π.χ. μαχαίρια, σανίδες κοπής) για τα θαλασσινά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να μαγειρεύετε επίσης καλά τα σαρακοστιανά, ακολουθώντας τις οδηγίες του προμηθευτή, τονίζει ο ΕΦΕΤ. Είναι απαραίτητο για να αποφύγετε παθογόνα, όπως οι νοροϊοί, που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες γαστρεντερίτιδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.