Οκτώ τροφές που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία

Οκτώ τροφές που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη

Όταν ερευνητές πανεπιστημίων και ιατρικών σχολών από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική ξεκίνησαν να εξερευνήσουν τη θεωρία ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία, βρήκαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι τα χειρότερα.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εμπορικά παρασκευασμένα προϊόντα φαγητού που περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου ολόκληρα συστατικά, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και συχνά περιέχουν πρόσθετα, όπως αρώματα, χρωστικές και άλλες ουσίες, που κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό στους καταναλωτές.

Με άλλα λόγια, σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με τις αρχικές πηγές τροφίμων από τις οποίες παρασκευάζονται.

Τα προϊόντα UPF προετοιμάζονται γενικά γρήγορα και εύκολα, ή είναι έτοιμα για κατανάλωση από τη συσκευασία τους και συχνά είναι λιγότερο ακριβά από τα ολόκληρα τρόφιμα. Αυτό εξηγεί το γιατί περισσότερο από το 70% όλων των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ θεωρούνται UPF. Αυτά τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% όλων των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ!

Οι 8 τροφές που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη

Μετά από σχετική ανάλυση επί των διατροφικών αρχείων πάνω από 10.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στις οκτώ τροφές UPF που καταναλώνονται πιο συχνά στις ΗΠΑ. Αυτές είναι:

  • Ζαχαρούχα ροφήματα
  • Επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
  • Συσκευασμένα σνακ
  • Τσιπς
  • Δημητριακά πρωινού
  • Μπισκότα
  • Κέικ
  • Ψωμί

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα από τους συμμετέχοντες για να μετρήσουν τρία συγκεκριμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας:

  • γενική ήπια κατάθλιψη
  • αριθμό ημερών άγχους και
  • αριθμό ψυχικά ανθυγιεινών ημερών

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που φέρεται να κατανάλωναν τα περισσότερα UPF είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ήπιας κατάθλιψης και ανέφεραν σημαντικά περισσότερες αγχώδεις και ψυχικά ανθυγιεινές ημέρες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα πρόσθετα στα UPF τρόφιμα, όπως τα τεχνητά γλυκαντικά και οι γαλακτωματοποιητές, συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αυξημένη φλεγμονή και αλλοιωμένο μεταβολισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, όπως μια διατροφή μεσογειακού τύπου που είναι υψηλότερη σε φυσικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, με τροφές όπως θαλασσινά, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και ξηροί καρποί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.