ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σαν άλλα… ναρκωτικά: Πέντε τρόφιμα που δημιουργούν εξάρτηση

Δεν εθίζεσαι μόνο στο αλκοόλ και το τσιγάρο

Σαν άλλα… ναρκωτικά: Πέντε τρόφιμα που δημιουργούν εξάρτηση

Οι εθισμοί τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην υγεία μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα πιο εθιστικά είδη τροφής επεξεργάζονται γενικά και περιέχουν είτε υψηλές ποσότητες αλάτων είτε σάκχαρα ή και τα δύο. Όταν επιδιδόμαστε σε αυτά τα είδη, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται και απελευθερώνει ντοπαμίνη και άλλα χημικά αίσθηση. Έτσι, φυσικά καταλήγουμε να τα τρώμε σε υψηλή ποσότητα, καθώς όσο περισσότερο τους τρώμε, τόσο μεγαλύτερη ανταμοιβή ο εγκέφαλός μας επιδιώκει.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε για αυτά τα εθιστικά φαγώσιμα και να χαρτογραφήσουμε στρατηγικές για να σταματήσουμε να τα καταναλώνουμε τακτικά.

Σοκολάτα

Οι απολαυστικές σοκολάτες είναι αγαπημένο σνακ για πολλούς. Αυτό το είδος τρόφιμου οφείλει την ιστορία του στους Αζτέκους που χρησιμοποίησαν αυτή την υπέροχη θεραπεία ως νόμισμα. Οι σοκολάτες περιέχουν ένα συγκεκριμένο διεγερτικό που ονομάζεται Theobromine που είναι γνωστό ότι αυξάνει τη διάθεσή και τη συγκέντρωσή μας. Αυτό το στοιχείο κάνει τις σοκολάτες εξαιρετικά εθιστικές. Παρόλα αυτά, είναι συγκριτικά καλύτερο από τις σοκολάτες γάλακτος που είναι ακόμα πιο εξαρτιτικές με την υψηλή σύνθεση λίπους.

Πατάτες τηγανητές

Τα τηγανητά ραβδάκια πατάτας είναι βέβαιο ότι είναι εθιστικά και γίνονται ακόμη περισσότερο λόγω του γλουταμινικού μονονάτριου (MSG). Είναι ένας γευστικός παράγοντας που χρησιμοποιείται συχνά από τις αγαπημένες μας αλυσίδες εστιατορίων που ενισχύει τη γεύση των τηγανιτών πατατών. Μια ακαταμάχητη τροφή για πολλούς, οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι επικίνδυνες καθώς είναι πλούσιες σε λιπαρά και άλατα.

Μπισκότα

Ποιος θα σε κατηγορούσε αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο να τσιμπήσεις τα πιο αγαπημένα γλυκά στον κόσμο; Τα μπισκότα, με μεγάλη δόση ζάχαρης και νόστιμα αρώματα, μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά.

Πίτσα

Ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα στον κόσμο είναι και ένα από τα πιο εθιστικά. Η τριγωνική φέτα του παραδείσου τρώγεται κυρίως στην εξαιρετικά επεξεργασμένη κατάστασή της. Ο συνδυασμός υπερκατανάλωσης τυριού και τεράστιων ποσοτήτων υδατανθράκων έχει βρεθεί ότι προκαλεί εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

Τυρί

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όχι μόνο ως επικάλυψη πίτσας, το τυρί είναι ένα εθιστικό τρόφιμο από μόνο του. Το τυρί έχει ένα συστατικό που ονομάζεται Casomorphin, το οποίο συνδέεται με τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που απελευθερώνει περαιτέρω ντοπαμίνη. Επίσης, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και λιπαρών, το τυρί μπορεί να είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά οι εθιστικές του ιδιότητες μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.