Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Τα καθημερινά τρόφιμα που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο Πάρκινσον – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τα τρόφιμα που μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον

Τα καθημερινά τρόφιμα που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο Πάρκινσον – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη, η υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, όπως αναφέρει το Europa Press.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology -το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας- και αφορούσε 42.853 άτομα με μέση ηλικία 48 ετών, τα οποία δεν έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν με τακτικές ιατρικές εξετάσεις για διάστημα έως και 26 ετών.

Μεταξύ των εξετάσεων ήταν και ένα καθημερινό διαιτητικό αρχείο των συμμετεχόντων σε καθημερινή βάση, αναφέροντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά το έτρωγαν.

Σε αυτή την περίπτωση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σάλτσες, καρυκεύματα, γλυκά, επιδόρπια, αναψυκτικά ή άλλα συσκευασμένα ζωικά προϊόντα.

Μόλις προέκυψαν αυτά τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν την ημέρα – μία μερίδα αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε ένα αναψυκτικό, μία κουταλιά κέτσαπ ή 28 γραμμάρια πατατάκια, μεταξύ άλλων.

Αφού ελήφθησαν υπόψη  η ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο τρεις μερίδες την ημέρα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα  αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον», λέει ο Δρ Xiang Gao. Αυτό θα μπορούσε να φανεί παρατηρώντας τα πρώτα μεμονωμένα σημάδια της νόσου σε αυτά τα άτομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.