ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού μετά την άσκηση – Πώς θα «κάψετε» περισσότερο λίπος

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας

Τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού μετά την άσκηση – Πώς θα «κάψετε» περισσότερο λίπος

Η κατανάλωση τροφής μετά την πρωινή προπόνηση, σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα άσκησης και μεταβολισμού, οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους και βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο καθηγητής Javier Gonzalez από το Πανεπιστήμιο του Bath, μελέτησε δεκάδες άνδρες που είτε έτρωγαν πρωινό πριν από την άσκηση είτε έκαναν προπόνηση νηστικοί.

Διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν πρώτα προπόνηση αποκόμισαν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, καθώς αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gonzalez, πολλοί άνθρωποι τρώνε πριν από την άσκηση για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να κάνουν πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας προπόνηση.

Η μελέτη του διαπίστωσε ωστόσο, ότι τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού μετά την άσκηση, είναι περισσότερα.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χώρισαν 30 υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες σε τρεις ομάδες.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν ποδήλατο με μέτρια ένταση πριν φάνε, της δεύτερης πρώτα έτρωγαν πρωινό και στη συνέχεια έκαναν ποδήλατο, ενώ της τρίτης δεν έκαναν άσκηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ασκούνταν με άδειο στομάχι, έκαιγαν περίπου τη διπλάσια ποσότητα λίπους από αυτούς που ασκούνταν μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν οι άνθρωποι ήταν νηστικοί, κάτι που ανάγκασε το σώμα τους να χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος από τον λιπώδη ιστό τους και όχι από τους μυς τους, ως καύσιμο.

Ο καθηγητής Gonzalez τόνισε ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων.

Όσοι δεν έτρωγαν όμως πριν κάνουν ποδήλατο, είχαν και βελτιωμένη απόκριση ινσουλίνης στο αίμα – που σημαίνει ότι το σώμα τους παρήγαγε λιγότερη ορμόνη για να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

«Οι άνδρες που έκαναν ακριβώς την ίδια άσκηση μετά το πρωινό τους δεν εμφάνισαν αυτή τη βελτίωση στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη του αίματος», είπε ο καθηγητής Gonzalez.

Αυτό υποδηλώνει ότι θα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, που σημαίνει ότι το να μην τρώνε πριν από την προπόνηση οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της υγείας.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης του αίματος στα μυϊκά κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο ή να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αποτρέπουν τη διάσπαση του λίπους για ενέργεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής ευαισθησίας στην ινσουλίνη της ομάδας που νηστεύει και της αυξημένης καύσης λίπους τους, είπε ο καθηγητής Γκονζάλες.

Για όσους ανησυχούν ότι δεν θα έχουν αρκετή ενέργεια για να κάνουν προπόνηση, ο καθηγητής Γκονζάλες λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αποθέματα από την προηγούμενη μέρα και δεν είναι απαραίτητο να φάνε πρωινό.

«Αν ακολουθούμε κανονική διατροφή και ξυπνάμε το πρωί, έχουμε αρκετά καύσιμα για μια τυπική προπόνηση έως και μιάμισης ώρας» είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.