ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα τρία λαχανικά που παρέχουν σημαντικά οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου καλά και μερικές φορές καλύτερα από τα φρέσκα

Τα τρία λαχανικά που παρέχουν σημαντικά οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου

Ειδικός από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), αναφέρει πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα λαχανικά τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου καλά και μερικές φορές καλύτερα από τα φρέσκα.

Και αυτό διότι αμέσως μετά τη συγκομιδή, αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά συστατικά – μία απώλεια που για τα περισσότερα συστατικά σταματά με την άμεση κατάψυξη.

«Μπορεί να χρειασθούν αρκετές ημέρες έως ότου μεταφερθούν τα φρέσκα προϊόντα στα σημεία διάθεσης και μερικές ακόμα έως ότου καταναλωθούν», λέει η διαιτολόγος της BHF Victoria Taylor.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι πιο υγιεινό για την καθημερινή διατροφή μας. Αρκεί να είναι σκέτα και να μην έχουν πρόσθετα λίπη και αλάτι, προσθέτει.

«Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τρώμε όλη την εποχή προϊόντα που βρίσκονται εκτός εποχής», συνηγορεί ο γαστρεντερολόγος Dr. Will Bulsiewicz, ειδικός στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και τον ρόλο που παίζουν σε αυτήν τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, Dr. Bulsiewicz παρέθεσε τρία πολύ υγιεινά λαχανικά τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη στο μικροβίωμα του εντέρου. Να ποια είναι:

Μπρόκολο

Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά (κραμβοειδή) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών ουσιών ορισμένες από τις οποίες (λ.χ. η σουλφοραφάνη) έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση σουλφοραφάνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του προστάτη
  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Της στοματικής κοιλότητας

Μπάμιες

Εάν σας αρέσουν οι μπάμιες, σίγουρα θέλετε να τις καταναλώνετε όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που είναι η εποχή τους.

Οι μπάμιες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου, τονίζει ο Dr. Bulsiewicz. Ο καρπός τους, που καταναλώνεται μόνο όταν είναι άγουρος, είναι σαρκώδης και βλεννώδης. Αυτό το ζελατινώδες υλικό σαν βλέννα και τα προβιοτικά συστατικά που περιέχουν ωφελούν σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου.

Ριζωματώδη λαχανικά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ριζωματώδη (ή ριζώδη) λαχανικά είναι εκείνα των οποίων καταναλώνονται οι ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει πως στις περιοχές με τους μακροβιότερους κατοίκους του πλανήτη, έως και το 65% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από ριζωματώδη λαχανικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Τα παντζάρια
  • Τα καρότα
  • Το παστινάκι
  • Το ραπανάκι
  • Τα γογγύλια
  • Η γλυκοπατάτα
  • Το γουλί
  • Η ρέβα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.