ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τρία κλισέ για το υγιεινό φαγητό που είναι απλά… μύθοι

Ίσως, τα κλισέ που πιστεύεις σχετικά με το υγιεινό φαγητό είναι αυτά που στέκονται εμπόδιο στο να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή

Τρία κλισέ για το υγιεινό φαγητό που είναι απλά… μύθοι

Έχεις πάρει απόφαση να χάσεις βάρος ή να βελτιώσεις συνολικά την υγεία σου μέσω της σωστής διατροφής; Τότε θα πρέπει να αποτινάξεις μια για πάντα τις εσφαλμένες ιδέες που έχεις για το φαγητό -κοινώς να σταματήσεις να πιστεύεις μερικά χιλιοειπωμένα κλισέ που έχουν να κάνουν με τη σωστή διατροφή.

Ποια είναι αυτά; Σου τα αποκαλύπτουμε παρακάτω, μαζί με τρόπους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου, τρώγοντας σωστά!

Υγιεινό φαγητό σημαίνει άνοστο φαγητό

Αν σνομπάρεις το υγιεινό φαγητό, θεωρώντας ότι είναι άνοστο, τότε κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Ακόμα και ένα φαγητό που δεν έχει ιδιαίτερη γεύση μπορεί, με τον κατάλληλο τρόπο, να γίνει νόστιμο. Για παράδειγμα, τα μπαχαρικά, το λεμόνι, τα βότανα και το ξύδι είναι ιδανικοί τρόποι να δώσεις γεύση σε κάθε φαγητό, χωρίς να το επιβαρύνεις θερμιδικά.

Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο πόσο γευστικό είναι ένα φαγητό. Οπότε αν βρίσκεις τα ωμά λαχανικά άνοστα, θα αλλάξεις γνώμη αν δοκιμάσεις να τα φας μαγειρευτά ή ψητά. Τα ψητά μανιτάρια πλευρώτους, οι κοκκινιστές μελιτζάνες, το μπριάμ, και οι ψητές πιπεριές είναι μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα με λαχανικά που μπορείς να φτιάξεις!

Τέλος, μην ξεχνάς να ψωνίζεις πάντα λαχανικά εποχής. Θα παρατηρήσεις αμέσως τη διαφορά στη γεύση ενός λαχανικού όταν το αγοράζεις στην εποχή του, σε σύγκριση με όταν είναι εκτός εποχής.

Αν κάνεις διατροφή δεν μπορείς να τρως έξω

Ένα ακόμα συχνό κλισέ σχετικά με την υγιεινή διατροφή είναι ότι σου απαγορεύεται να τρως έξω. Η αλήθεια είναι ότι η έξοδος για φαγητό με τους φίλους και τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Γιατί να τη στερηθείς επειδή έχεις αποφασίσει να τρέφεσαι υγιεινά;

Πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος. Μπορείς να παραμείνεις πιστός στη διατροφή σου, ακόμα κι όταν τρως σε ένα εστιατόριο, αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς κανόνες. Αρχικά προσπάθησε να αποφύγεις ορεκτικά τα οποία είναι φορτωμένα με θερμίδες. Τρώγοντας, για παράδειγμα, πατάτες τηγανητές πριν έρθει το κυρίως πιάτο, επιβαρύνεις το σώμα σου με κενές θερμίδες. Οπότε, αντί για κάποιο ανθυγιεινό ορεκτικό, προτίμησε σαλάτα, η οποία θα σου κόψει την όρεξη, χωρίς να έχει πολλές θερμίδες.

Ένας ακόμη τρόπος για να γλυτώσεις θερμίδες όταν τρως σε κάποιο εστιατόριο είναι να προσέξεις το μέγεθος των μερίδων. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν μερίδες που είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που θα έτρωγες στο σπίτι. Δεν υπάρχει όμως λόγος να αδειάσεις το πιάτο σου μόνο και μόνο επειδή το παρήγγειλες. Μπορείς αντίθετα να το μοιραστείς ή να ζητήσεις να σου βάλουν το μισό σε πακέτο για το σπίτι!

Υγιεινό φαγητό σημαίνει ελάχιστο φαγητό

Το ότι όσοι κάνουν υγιεινή διατροφή πρέπει να τρώνε ελάχιστα είναι μια πολύ συχνή παρανόηση, όμως δεν ισχύει. Το να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή σημαίνει να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, να μην τρως δηλαδή ούτε πολύ, ούτε λίγο. Με άλλα λόγια, να καταναλώνεις τις θερμίδες που είναι απαραίτητες για σένα, με βάση το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς σου.

Το πιο σημαντικό είναι όμως να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να καταναλώνεις μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Επιπλέον, καλό είναι να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, υδρογονωμένα λιπαρά και ζάχαρη, όπως και το αλκοόλ. Ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς, όχι μόνο θα διατηρείσαι σε φόρμα, αλλά θα προστατευτείς από πολλές ασθένειες και θα διατηρήσεις την υγεία του οργανισμού σου στο πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε, αυτό είναι και το πιο σημαντικό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ίσως, τα κλισέ που πιστεύεις σχετικά με το υγιεινό φαγητό είναι αυτά που στέκονται εμπόδιο στο να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και να νιώσεις πιο υγιής από ποτέ, μέσα κι έξω!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.