ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τυρί και γάλα πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά; – Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή

Διαιτολόγος εξηγεί τι είναι καλύτερο

Τυρί και γάλα πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά; – Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή

Ειδικός από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Aston στην Αγγλία εξηγεί τι ισχύει αναφορικά με τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το γάλα χαμηλών λιπαρών παρασκευάζεται αφαιρώντας την κρέμα από το γάλα. Έτσι, έχουμε πλήρες (3,5% λιπαρά), ημιαποβουτυρωμένο (1,8% λιπαρά) ή πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα (0,1%-0,3% λιπαρά).

Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τυριών και γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο, η αφαίρεση του λίπους μπορεί να επηρεάσει το πώς στεγνώνει το τυρί και πώς αναπτύσσονται οι γεύσεις κατά την ωρίμανση.

Οι περισσότερες σχετικές διατροφικές οδηγίες ενθαρρύνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, εκτός από τα πολύ μικρά παιδιά.

Αλλά μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είχαν καλύτερη γενική υγεία και λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνα που κατανάλωναν αντίστοιχα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Ένας λόγος γι’ αυτό πιθανώς είναι ότι κάποιες οικογένειες που τείνουν να έχουν ιστορικό διαβίωσης με προβλήματα υγείας λόγω διατροφής ή υψηλότερου σωματικού βάρους μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιλέγουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι πιο χορταστικά και να βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο συνολικά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές οι παρατηρήσεις στα παιδιά έχουν επιβεβαιωθεί και σε ενήλικες.

Τι λέει η επιστήμη

Δεν είναι μόνο ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορεί να μην είναι καλύτερα για την υγεία μας. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένα από τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά λίπη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά χωρίς ζάχαρη και ορισμένα τυριά, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχει επίσης ένας μύθος ότι το γάλα και το τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αλλά αυτό είναι λάθος. Φαίνεται να βασίζεται σε παλιές πρακτικές καλλιέργειας που χρησιμοποιούσαν το αποβουτυρωμένο γάλα που είχε απομείνει από την παρασκευή κρέμας για ως παχυντικές τροφές στην εκτροφή χοίρων.

Πλήρη λιπαρά ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά;

Εφόσον υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί τόσες πολλές χώρες/φορείς έχουν οδηγίες υγιεινής διατροφής που συνιστούν να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά;

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.

Αλλά αυτές οι έρευνες εξετάζουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα γενικά και όχι ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχει αποδειχθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες ότι είναι δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία μας. Αυτό πιστεύεται ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που ζυμώνονται αυτά τα τρόφιμα.

Επομένως, αυτές οι συστάσεις μάλλον αποτελούν μέρος προτάσεων για τον ευρύτερο περιορισμό της συνολικής πρόσληψης λίπους, παρά επειδή τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι “κακά” για εμάς.

Η αλλαγή από το πλήρες σε ημιαποβουτυρωμένο γάλα στο τσάι π.χ. (έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα) είναι πιθανό να εξοικονομήσει στον μέσο άνθρωπο λιγότερο από 50 kcal την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και όταν εξετάζουμε τις θερμίδες και την ενέργεια, η επίδραση της μείωσης του λίπους είναι ελάχιστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, εάν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, πιθανότατα ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τα γιαούρτια και τα τυριά, τα οποία όταν καταναλώνονται με την μορφή τους με πλήρη λιπαρά φαίνεται να έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.