ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση

Συνήθως ξεκινά σε άτομα άνω των 50 ετών

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαθεί η όραση

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης, η οποία μπορεί να κάνει δυσκολές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η ανάγνωση και η αναγνώριση προσώπων.

Ένας λιγότερο κοινός τύπος (υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εξελίσσονται μέσα σε μερικές ημέρες.

Οι αμφιβληστροειδείς αποτελείται από ειδικά στρώματα κυττάρων στο πίσω μέρος των ματιών, που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα. Το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση ονομάζεται ωχρά κηλίδα και έχει διάμετρο περίπου 5,5 χιλιοστά (mm).

Ο ρυθμός εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ποικίλλει ευρέως, με μελέτες να αναφέρουν ποσοστά εξέλιξης από 0 έως 14 τετραγωνικά mm ανά έτος.

Σε μια μελέτη του 2020, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 40.543 άτομα με διάγνωση πρώιμου ή ενδιάμεσου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας από το 2009 έως το 2016. Διαπίστωσαν ότι:

Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε γεωγραφική ατροφία (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 2% (2 ανά 100 άτομα) ετησίως.

Ο ετήσιος ρυθμός εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που εξελίσσεται σε CNV (ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας) ήταν 3,2% (3,2 ανά 100 άτομα) ετησίως.

Διαφορές μεταξύ των δύο ματιών στην εξέλιξη της νόσου

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα στο ένα μάτι από το άλλο, αλλά περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν το ίδιο στάδιο της νόσου και στα δύο μάτια.

Μια μελέτη του 2017, στην οποία ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις άλλες μελέτες, διαπίστωσε ότι από τα 1.490 άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι:

-το 19-28% αναπτύσσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε διάστημα 5 ετών
-το 27-68% των ατόμων με όψιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι εμφάνισαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο άλλο μάτι μέσα σε 5 χρόνια

Χάνεται πάντα η όραση εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Μερικοί δεν έχουν ποτέ αισθητή απώλεια όρασης.

Χάνεται εντελώς η όραση;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης στο προχωρημένο της στάδιο.

Είναι εφικτό να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

-αυξημένη ηλικία
-γυναικείο φύλο (ταχύτερη ανάπτυξη στις γυναίκες)
-ορισμένοι γενετικοί παράγοντες
-κάπνισμα
-κακή διατροφή
-αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
-διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
-χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με τους εξής τρόπους:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-τηρείτε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τελευταίου σταδίου
-τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
-αυξήστε τα επίπεδα φυσικής σας δραστηριότητας
-φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τον αμφιβληστροειδή σας από το υπεριώδες φως του ήλιου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.