ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΕΟΔΥ για πλημμύρες: Οδηγίες για την προστασία από λοιμώδεις ασθένειες

Πότε πρέπει να απευθύνεστε σε γιατρό

ΕΟΔΥ για πλημμύρες: Οδηγίες για την προστασία από λοιμώδεις ασθένειες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή την σφοδρή κακοκαιρία Daniel που προκάλεσε πρωτοφανείς πλημμύρες, εξέδωσε οδηγίες για την προστασία από λοιμώδεις ασθένειες.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Υγείας και η Διεύθυνση Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών, σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης νοσημάτων, όπως είναι το Διαρροϊκό Σύνδρομο και οι Λοιμώξεις Τραύματος.

Δείτε πότε πρέπει να απευθύνεστε σε γιατρό.

Αναλυτικότερα:

Διαρροϊκό σύνδρομο

Το φαγητό ή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από το νερό πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκό σύνδρομο (όπως λοίμωξη από E.coli ή Salmonella spp.).

Προστατεύστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εφαρμόζοντας:

* Καλή προσωπική υγιεινή (πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό) μετά από επαφή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

* Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν σε πληγείσες περιοχές.

* Πλύνετε συχνά τα χέρια των παιδιών με σαπούνι και νερό (πάντα πριν από τα γεύματα).

* Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από νερά και δεν έχουν απολυμανθεί.

* Μην κάνετε μπάνιο σε νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί από αποχετευτικά νερά ή τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει τα ποτάμια, τα ρέματα ή τις λίμνες που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές ή σε περιοχές που μπορεί να επικοινωνούν με αυτές τις περιοχές.

Λοιμώξεις τραύματος

Οι ανοιχτές πληγές και τα εξανθήματα που εκτίθενται σε νερά πλημμύρας μπορεί να μολυνθούν:

* Αποφύγετε την έκθεση σε νερά πλημμύρας εάν έχετε ανοιχτή πληγή.

* Καλύψτε τα ανοικτά τραύματα με αδιάβροχο επίδεσμο για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.

* Κρατήστε το ανοικτό τραύμα όσο το δυνατόν καθαρό, πλένοντας το καλά με σαπούνι και καθαρό νερό.

* Εάν μια πληγή αναπτύξει ερυθρότητα ή πρήξιμο αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν:

* Υπάρχει ένα ξένο αντικείμενο (χώμα, ξύλο, μέταλλο ή άλλο) ενσωματωμένο στο τραύμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Το τραύμα διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο μόλυνσης (όπως από δάγκωμα σκύλου ή τρύπημα από μολυσμένο αντικείμενο). Πρόκειται για παλιά πληγή που παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης (αυξημένος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, ξηρότητα ή ανάπτυξη πυρετού).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.