ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επαναφέρουν την απειλή του Covid-19 και τα «νέα εμβόλια»: «Θα κάνουμε νέα δόση από Σεπτέμβριο» λέει η Μ.Γκάγκα

Η νέα παραλλαγή Eris που φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τον Covid-19

Επαναφέρουν την απειλή του Covid-19 και τα «νέα εμβόλια»: «Θα κάνουμε νέα δόση από Σεπτέμβριο» λέει η Μ.Γκάγκα

Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, είπε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ειδικότερα, η κ. Γκάγκα τόνισε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπη που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».

Όσο για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την βδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορωνοϊός, είναι ανάμεσα μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν να το έχουμε στο νου μας αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη» ανέφερε.

Ο ΠΟΥ κατατάσσει την Eris ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το στέλεχος EG.5 του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αλλά δήλωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από άλλες παραλλαγές.

Η παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα, γνωστή και ως Eris, η πιο διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες με εκτιμώμενο ποσοστό άνω του 17% των κρουσμάτων, βρίσκεται πίσω από τις αυξήσεις του ιού σε όλη τη χώρα και έχει επίσης ανιχνευθεί στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων χωρών.

«Συλλογικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι ο EG.5 ενέχει πρόσθετους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες γενεαλογικές σειρές του Omicron που κυκλοφορούν επί του παρόντος», ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια αξιολόγηση κινδύνου.

Απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου που ενέχει ο EG.5, πρόσθεσε.

Ο ιός Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περισσότερα από 768 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός. Ο ΠΟΥ κήρυξε την επιδημία πανδημία τον Μάρτιο του 2020 και έθεσε τέλος στο παγκόσμιο καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19 τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη του ΠΟΥ για τον Covid-19, δήλωσε ότι ο EG.5 είχε αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν ήταν πιο σοβαρός από άλλες παραλλαγές του Omicron.

«Δεν εντοπίζουμε αλλαγή στη σοβαρότητα του EG.5 σε σύγκριση με άλλες υποκατηγορίες του Omicron που κυκλοφορούν από τα τέλη του 2021», δήλωσε η ίδια.

Ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν ανέφεραν δεδομένα για το Covid-19 στον ΠΟΥ.

Είπε ότι μόνο το 11% είχε αναφέρει νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ που σχετίζονταν με τον ιό.

Σε απάντηση, ο ΠΟΥ εξέδωσε μια σειρά μόνιμων συστάσεων για το Covid, στις οποίες προέτρεπε τις χώρες να συνεχίσουν να αναφέρουν τα δεδομένα του Covid, ιδίως τα δεδομένα θνησιμότητας, τα δεδομένα νοσηρότητας, και να συνεχίσουν να προσφέρουν εμβολιασμό.

Ο Van Kerkhove δήλωσε ότι η απουσία δεδομένων από πολλές χώρες εμποδίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης του ιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πριν από περίπου ένα χρόνο, ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση είτε για να προβλέψουμε είτε για να δράσουμε είτε για να είμαστε πιο ευέλικτοι», δήλωσε. «Και τώρα η καθυστέρηση στην ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό αυξάνεται. Και η ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό μειώνεται».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.