Επιμήδιο: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει;

Επιμήδιο: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

Το επιμήδιο είναι ένα αφροδισιακό βότανο που από τη μια προσφέρει αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του χημικού μπλε χαπιού και από την άλλη απαλλάσσει από το άγχος του κινδύνου και τις πιθανές παρενέργειες που προκαλούν τα χημικά σκευάσματα. Το επιμήδιο είναι ένα βότανο που στα κινεζικά ονομάζεται Yin Yang Huo, δηλαδή βότανο που εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ.

Εκχυλίσματα των εναέριων τμημάτων του φυτού (κυρίως φύλλα και μίσχοι) χρησιμοποιούνται ως τονωτικά, αφροδισιακά και αντιρρευματικά συμπληρώματα διατροφής σε χώρες της Ασίας για περισσότερα από 2000 χρόνια.

Στις μέρες μας, ορισμένες in vitro και in vivo μελέτες έχουν δείξει πως το επιμήδιο μπορεί να δράσει αποτελεσματικά κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του άσθματος, της χρόνιας νεφρίτιδας, των διαταραχών της έμμηνου ρύσεως, κλπ.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει το επιμήδιο;

Στυτική δυσλειτουργία

Το επιμήδιο θεωρείται αποτελεσματικό στην ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης και βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με μελέτες in vitro και in vivo. Μια από τις πιο συχνές παραδοσιακές χρήσεις του μάλιστα αφορά την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας των ανδρών.

Η ικαριίνη, ένα από τα κύρια βιοδραστικά συστατικά του επιμήδιου, φαίνεται πως μπορεί να δρα αναστέλλοντας τη δράση της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), η οποία εμποδίζει τη διαστολή των αρτηριών στο πέος. Ως αποτέλεσμα το αίμα είναι ελεύθερο να γεμίσει τις αρτηρίες και να προκαλέσει στύση.

Ωστόσο, τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί κυρίως in vitro και σε μελέτες σε αρουραίους. Για το λόγο αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν αυτό μπορέσει να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Οστεοπόρωση

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το επιμήδιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά, να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό των οστεοβλαστών, να αναστείλει την οστική απορρόφηση και να προωθήσει το σχηματισμό των οστών.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει πως ορισμένα συστατικά του αλκοολικού εκχυλίσματος επιμήδιου μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, την κυκλοφορία του αίματος και τις αρρυθμίες, με αποτέλεσμα να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, την αύξηση της ροής του αίματος σε άτομα με στεφανιαία νόσο, μείωση του καρδιακού ρυθμού και θεραπεία της υπότασης και της αρρυθμίας.

Γυναικεία υπογονιμότητα

Μια μελέτη του 2020, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο της χρήσης του επιμήδιου για τη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ικαριίνη, που αυτό περιέχει, μπορεί να βελτιώσει το πάχος του ενδομήτριου σε γυναίκες με λεπτό ενδομήτριο.

Είναι γνωστό πως το πάχος του ενδομητρίου παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου, με αποτέλεσμα να απαιτείται ειδική θεραπεία σε περίπτωση που αυτό είναι πολύ λεπτό, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ευκολότερα μια εγκυμοσύνη.

Επομένως, η ικαριίνη του επιδημίου θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού, που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.

Μερικές πιθανές παρενέργειες από τη χρήση του επιμήδιου που έχουν αναφερθεί είναι οι εξής:

-Αναπνευστικά προβλήματα
-Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
-Υπερβολική ενέργεια
-Εφίδρωση

Επιπλέον, ανεπιθύμητες και σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν άμα το επιμήδιο χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα ή από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως:

-Άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα
-Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
-Άτομα που πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση
-Άτομα με ορμονοευαίσθητο καρκίνο, όπως ο καρκίνος του μαστού ή των ωοθηκών
-Άτομα που έχουν κάποια νόσο του θυρεοειδούς

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντα συνιστάται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση βοτάνων, για να αποφευχθούν πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.