ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη απειλούνται από το θερμικό στρες»

Το θερμικό στρες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη απειλούνται από το θερμικό στρες»

Η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη ολοένα συχνότερα με θερμοκρασίες που δεν αντέχει το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξανόμενος ρυθμός αφόρητου θερμικού στρες.

Σε κοινή έκθεσή τους για το κλίμα της Ευρώπης, οι δύο οργανισμοί παραθέτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται κύμα καύσωνα τον περασμένο Ιούλιο, το οποίο ώθησε τα 41% της Νότιας Ευρώπης σε θερμικό στρες που ήταν:

  • Ισχυρό
  • Πολύ ισχυρό ή
  • Ακραίο

Είναι το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης που έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπο την ίδια μέρα με αυτές τις συνθήκες, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

Το θερμικό στρες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως:

  • Οι εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι πάσχοντες από υποκείμενα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν περιοχές της Ιταλίας που κατέγραψαν πέρυσι τον Ιούλιο 7% περισσότερους θανάτους από το φυσιολογικό. Στα θύματα συμπεριλαμβανόταν ένας 44χρονος ο οποίος κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς έφτιαχνε γραμμές στους δρόμους της πόλης Λόντι.

Και στην Ελλάδα

Το θερμικό στρες μετρά τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα, βάσει συνδυασμού παραγόντων όπως:

  • Η θερμοκρασία
  • Η υγρασία
  • Η αντίδραση του σώματος

Με άλλα λόγια είναι ένας δείκτης που δείχνει τι αισθάνεται το σώμα όταν εκτίθεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το 2023 υπήρξαν περιοχές στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα που είχαν έως και 10 ημέρες ακραίου θερμικού στρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως νιώθαμε τη ζέστη σαν να είχε πάνω από 46 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή είναι το όριο πάνω από το οποίο απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θάνατοι που οφείλονται στο θερμικό στρες έχουν αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη την τελευταία 20ετία.

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία. Η Ευρώπη αποτελεί την ήπειρο στην οποία η θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτερα απ’ όπου οπουδήποτε αλλού, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου ήταν η κυριότερη αιτία για την ακραία ζέστη του 2023. Παράγοντες, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο, επίσης έπαιξαν ρόλο.

Η ακραία ζέστη τροφοδότησε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες. Και αυτό διότι η θερμότερη ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερη υγρασία, προκαλώντας πιο έντονες βροχοπτώσεις όταν αυτή απελευθερώνεται. Δεν είναι όμως μόνο οι πλημμύρες που μας απειλούν. Ειδικότερα, οι ακραίες συνθήκες προκάλεσαν πέρυσι:

  • Πλημμύρες στη Σλοβενία που επηρέασαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους
  • Την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης στην Ελλάδα, η οποία είχε διπλάσιο μέγεθος απ’ όσο η Αθήνα
  • Απώλεια του 10% των πάγων στις Άλπεις
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μερικά από τα γεγονότα του 2023 αιφνιδίασαν την επιστημονική κοινότητα με την έντασή τους, την ταχύτητα έναρξης, την έκταση και τη διάρκειά τους», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.