ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιστήμονες βρήκαν στις νυχτερίδες νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια

Έχει τον ίδιο μηχανισμό με αυτόν του SARS-CoV-2

Επιστήμονες βρήκαν στις νυχτερίδες νέο κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια

Συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει δημοσίευση έρευνας Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ιό που αναπτύχθηκε σε νυχτερίδες από τη Ρωσία που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και, το κυριότερο, διαφεύγει τον αντισωμάτων και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί για την Covid-19.

O ιός στον οποίο δόθηκε η ονομασία Khosta-2 ανήκει στο υπογένος sarbecovirus, στην υποομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν και οι κορωνοϊοί όπως ο SARS-CoV-2, όπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα από τη σχολή Παγκόσμιας Υγείας Paul G. Allen στο πανεπιστήμιο Washington State o ιός Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η μελέτη μας απέδειξε ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας – ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο Khosta-2 – αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εν εξελίξει προσπάθειες εμβολιασμούς κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Λέτκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακάλυψη αυτή τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εμβόλια που δεν στοχεύουν μόνο στις γνωστές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά θα προστατεύουν γενικά κατά του υπογένους των sarbecoviruses.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.