Έρευνα: Δείτε πώς η υγείας της καρδιάς επηρεάζει τον εγκέφαλο

Οι ασθενείς με ψυχικές και γνωστικές διαταραχές, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων

Έρευνα: Δείτε πώς η υγείας της καρδιάς επηρεάζει τον εγκέφαλο

Είναι γνωστό πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες εγκεφαλικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης.

Επίσης, οι ασθενείς με ψυχικές και γνωστικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η επιληψία, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, η φύση αυτών των συνδέσεων ήταν ασαφής.

Την αλληλένδετη φύση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισε έρευνα σε 40.000 άτομα.

Η νέα έρευνα διερεύνησε τις φαινοτυπικές και γενετικές συνδέσεις καρδιάς-εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες στη βάση ιατρικών δεδομένων της Βρετανίας Biobank.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από συσχετίσεις μεταξύ της δομής και της λειτουργίας τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος του μυοκαρδίου συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο του υποφλοιώδους του εγκεφάλου. Επιπλέον, μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος των καρδιακών χαρακτηριστικών αποκάλυψε τόπους που σχετίζονται επίσης με σύνθετες νευρολογικές παθήσεις.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν αιτιωδώς στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων πιθανών θεραπευτικών στόχων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.