ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα πανδημία προ των πυλών; – Εξοπλίζονται με στολές οι γιατροί στην Βρετανία

Αν ακουμπήσει κάποιος τα εξανθήματα είναι πιθανό να κολλήσει - Τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα πανδημία προ των πυλών; – Εξοπλίζονται με στολές οι γιατροί στην Βρετανία

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την καταγραφή ακόμη τεσσάρων κρουσμάτων «ευλογιάς των πιθήκων».

Όπως ανέφερε χτες η Daily Mail, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων με την «ευλογιά των πιθήκων» που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε επτά.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές της χώρας είναι πως κανένας από αυτούς δεν είχε ταξιδέψει στην Αφρική.

Τα συγκεκριμένα κρούσματα δεν συνδέονται με τα προηγούμενα τρία, ενώ δύο από τους νέους ασθενείς γνωρίζονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων αναμένεται να εκδοθούν και επικαιροποιημένες οδηγίες το υγειονομικό προσωπικό.

Εξοπλισμό σε γιατρούς και νοσοκόμες

Γιατροί και νοσοκόμες θα παροτρύνονται να φορούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν εξετάζουν ασθενείς με νέο εξάνθημα, ενώ όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα θα πρέπει να τηλεφωνούν πριν πάνε σε νοσοκομεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς των πιθήκων;

Η «ευλογιά των πιθήκων» οφείλει το όνομά της στην προέλευσή της από το ζώο, ενώ συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από επαφή με τρωκτικά όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια.

Αυτά μεταδίδουν τη νόσο μέσω των σωματικών υγρών τους, με το αίμα, τις φουσκάλες και τα κόπρανα να λειτουργούν ως παράγοντες μετάδοσης.

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους και δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών.

Το εξάνθημα εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν αλλού και μπορεί να μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλός Πυρετός (38C+)
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Οσφυαλγία
  • Πρησμένοι αδένες
  • Τρέμουλο ή ρίγη
  • Εξάντληση

Η διάρκεια των συμπτωμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων» ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.

Τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, ωστόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικούς νοσοκομειακούς θαλάμους, προκειμένου να αναρρώσουν χωρίς πρόβλημα.

Αν και είναι ασυνήθιστο να κολλήσει κανείς τη νόσο από άλλον άνθρωπο, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν μετά από επαφή με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ρούχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης αν ακουμπήσει κάποιος τα συγκεκριμένα εξανθήματα τότε είναι πιθανό επίσης να κολλήσει, όπως αναφέρει η βρετανική Express.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.