Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ – Φόβοι για εξάπλωση της νόσου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Σε εγρήγορση κι ο ΕΟΔΥ - Ο χάρτης κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ – Φόβοι για εξάπλωση της νόσου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μπορεί να έχουμε εξάπλωση της νόσου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εξήγησε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις σε πάρτι και φεστιβάλ ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εγρήγορση κι ο ΕΟΔΥ

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, ο EΟΔΥ.

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των κρουσμάτων

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Βρετανία που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα, που εντοπίστηκαν από τις 6 Μαΐου, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα το απόγευμα της Τετάρτης. Ακόμα 11 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους Times.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα εννέα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο Λονδίνο. Όλοι οι ασθενείς πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που έχει χαρακτηριστεί «ασυνήθιστη».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο απότομος υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση της Βρετανίας ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο εξαπλώνεται στη χώρα χωρίς να ανιχνεύεται.

Αναλυτικότερα:

Ισπανία-Πορτογαλία

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και στην Ισπανία.

Η χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσε 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης. Στην Πορτογαλία έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα.

Ιταλία

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έκαναν γνωστό ότι συνολικά στη χώρα έχουν διαγνωστεί τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώστηκε θετικός, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά.

«Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Βέλγιο

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι στο Βέλγιο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε και δεύτερο κρούσμα. Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Μπραμπάντ του Βελγίου, σύμφωνα με τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ.

«Δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε στο εργαστήριό μας στο Λουβέν σε δείγμα άνδρα από την περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ», ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Αμβέρσα.

Αυστραλία

Δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, ένα στη Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϊ. Οι δύο άνδρες ασθενείς περίπου 30 και 40 ετών, είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στην χώρα, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και είναι σε απομόνωση.

Καναδάς

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, ανακοίνωσε χθες και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, ενώ οι αρχές του Κεμπέκ ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα.

«Η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες και στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ασθενής είναι ένας ενήλικος άντρας, που έχει τεθεί σε απομόνωση στο Γενικό Νοσοκομείο της βορειοανατολικής πολιτείας.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή εξέλιξη. Παράλληλα, εργάζονται για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

Γερμανία

Η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε η ιατρική υπηρεσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία για τον ασθενή που καταγράφηκε στη Βαυαρία.

Σουηδία

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες Πέμπτη.

«Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει θεραπεία», εξηγεί η αρχή, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού και πώς έγινε η μόλυνση. Η αρχή «ερευνά τώρα με τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων για να ανακαλύψει εάν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Σουηδία», διευκρινίζει.

Γαλλία

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.