Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, παρέχει προστασία 90% απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ και μέλους της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS) Σεργκέι Νετέσοφ.

«Σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, τα εμβόλια mRNA και φορέα ιού, μεταξύ των οποίων και το Sputnik V, προστατεύουν ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ωστόσο, προστατεύουν εναντίον της. Προσφέρουν προστασία 95% απέναντι στο αρχικό στέλεχος κορονοϊού και 90% απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα» δήλωσε ο Νετέσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλιο που έχουν ήδη αναπτυχθεί πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο περισσότερων κυμάτων της πανδημίας, ο Νετέσοφ δήλωσε ότι οι νέες μεταλλάξεις δημιουργούνται εξαιτίας της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς και καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ των χωρών.

Ζήτησε από όλους «να εμβολιαστούν γρήγορα, έτσι ώστε ο ιός να έχει ελάχιστα κενά για να αλλάξει. Έτσι, η τύχη της πανδημίας εξαρτάται άρρηκτα από την συμπεριφορά μας και ο άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

Στα τέλη Ιουνίου, επιστήμονας του κέντρου ερευνών Γκαμαλέγια Βλαντίμιρ Γκούσιν, που ανέπτυξε το Sputnik V, ανέφερε ότι τα ρωσικά εμβόλια εγγυώνται σχεδόν 100% προστασία έναντι σοβαρών και θανατηφόρων περιπτώσεων από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Ρωσία, τον Αύγουστο του 2020 έγινε η πρώτη χώρα που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!