Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνεις παρακεταμόλη για τον πονοκέφαλο ύστερα από μεθύσι (βίντεο)

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνεις παρακεταμόλη για τον πονοκέφαλο ύστερα από μεθύσι (βίντεο)

Ο πονοκέφαλος μετά από ένα γερό μεθύσι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν παυσίπονα την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουν το hungover, αλλά σύμφωνα με έναν γιατρό, αυτό δεν είναι και η καλύτερη λύση.

Ένας γιατρός που έχει γίνει viral στο TikTok λέει πως δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε παυσίπονα που περιέχουν παρακεταμόλη, λέγοντας πως υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις για τον πονοκέφαλο.

Ο Δρ Καράν Ρανγκαρτζάν είναι χειρουργός και λέκτορας στο πανεπιστήμιο Sunderland University και πολύ συχνά ανεβάζει βίντεο στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok με χρήσιμες ιατρικές συμβουλές.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του, ο γιατρός μιλάει για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα παυσίπονα, την παρακεταμόλη.

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία βοηθάει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, του πυρετού, των πόνων περιόδου κ.α.

Όμως σύμφωνα με τον Δρ Καράν, η παρακεταμόλη δεν ταιριάζει με το αλκοόλ και προειδοποιεί ότι η ανάμιξη των δύο ουσιών μπορεί να έχει συνέπειες.

Όπως εξηγεί στο βίντεό του, ο συνδυασμό αλκοόλ και παρακεταμόλης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα κύτταρα στο συκώτι, μιας και τόσο η παρακεταμόλη όσο και το αλκοόλ παράγουν τοξικά παράγωγα, που στη συνέχεια διασπώνται στον οργανισμό.

Όταν λαμβάνονται και τα δύο μαζί, σύμφωνα με τον γιατρό, το σώμα ίσως να μην είναι σε θέση να παράγει αρκετή γλουταθειόνη, την ουσία που στοχεύει στην εξουδετέρωση των τοξικών ενώσεων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το συκώτι.

“Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεις την παρακεταμόλη με το αλκοόλ. Όταν πίνεις παρακεταμόλη, αυτή διασπάται σε διάφορα χημικά στον οργανισμό. Ένα από αυτά είναι μια τοξική ένωση που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στο συκώτι” λέει ο γιατρός.

“Για να αποτρέψει αυτή τη ζημιά, το συκώτι παράγει γλουταθειόνη, για να εξουδετερώσει αυτή την τοξική ένωση” εξηγεί.

“Η γλουταθειόνη επίσης διασπά και την αιθανάλη, το τοξικό παράγωγο του αλκοόλ. Έτσι, εάν αναμίξεις παρακεταμόλη και αλκοόλ, δεν υπάρχει αρκετή γλουταθειόνη για να εξουδετερώσει τα τοξικά παράγωγα και των δύο ουσιών” λέει ο Δρ Καράν.

“Εάν θέλετε να ξεφορτωθείτε τον πονοκέφαλο από το μεθύσι, τότε πάρτε ένα σκεύασμα ίβουπροφαίνης“.

Δείτε το βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.