ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δημιουργός AstraZeneca: «Τα εμβόλια δεν σταματούν τον κορωνοϊό – Απίθανη η ανοσία της αγέλης»

Δημιουργός AstraZeneca: «Τα εμβόλια δεν σταματούν τον κορωνοϊό – Απίθανη η ανοσία της αγέλης»

«Γκρεμίζει» το μύθο του κτισίματος του τείχους ανοσίας, μέσω του εμβολιασμού, ο δημιουργός του εμβολίου AstraZeneca Σερ Άντριου Πόλαρντ, καθώς τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Συγκεκριμένα, o επικεφαλής της εμβολιαστικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημιούργησε το εμβόλιο AstraZeneca σε ομιλία προς βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμα ο «Guardian», ανέφερε πως το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταμάτησαν την εξάπλωση της νόσου COVID-19, σήμαινε ότι η επίτευξη του ορίου συνολικής ανοσίας στον πληθυσμό ήταν «μυθική».

Χαρακτηριστικά, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ υποστήριξε: «Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι πως δεν είναι σαν την ιλαρά. Εάν το 95% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς, τότε ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί στον πληθυσμό. Η μετάλλαξη Δέλτα θα εξακολουθεί να μολύνει τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, κάποια στιγμή θα συναντήσει τον ιό και δεν έχουμε τίποτα που θα σταματήσει (εντελώς) αυτή τη μετάδοση».

Αν και τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τη νόσο COVID-19, δεν εμποδίζουν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί από τον ιό την προκαλεί.

Η έννοια της ανοσίας της αγέλης ή του πληθυσμού βασίζεται στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού που αποκτά ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε από προηγούμενη μόλυνση, η οποία, με τη σειρά της, παρέχει έμμεση προστασία από μολυσματική ασθένεια για τους μη εμβολιασμένους και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ προηγουμένως.

Μάλιστα, τα δεδομένα από μια πρόσφατη σχετική μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου, υποδηλώνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα.

Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν περίπου τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικά μετά την επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί από COVID-19 (3,84%, πτώση από 7,23%).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε την Τρίτη (10/08) ότι υπάρχουν σχέδια για να ξεκινήσει η διάθεση ενισχυτικών δόσεων για τη νόσο COVID-19 στις πιο ευάλωτες ομάδες της χώρας από τον επόμενο μήνα.

Κατόπιν, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της γρίπης θα διατίθεται ταυτόχρονα, αλλά ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ο οποίος προεδρεύει της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), αναρωτήθηκε αν θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε: «Το χρονικό σημείο που θα χρειαζόταν να εξετάσουμε τις ενισχυτικές δόσεις είναι εάν δούμε στοιχεία ότι σημειώνεται αύξηση της νοσηλείας ή ανθρώπους που θα πέθαιναν μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Ακόμη και αν τα επίπεδα των αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο, εξασθενήσουν, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιθανότατα θα θυμάται τον εμβολιασμό για δεκαετίες και θα προσφέρει έναν βαθμό προστασίας εάν εκτεθεί στον ιό, είπε ο επιστήμονας και συμπλήρωσε: «Έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτήν τη στιγμή για πανικό. Δεν βλέπουμε πρόβλημα έξαρσης και σοβαρές λοιμώξεις».

Τι ισχύει με τον εμβολιασμό των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσης, το ζήτημα του εμβολιασμού ή όχι των εφήβων κάτω των 16 ετών, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισραήλ), έχει προκαλέσει επιστημονική συζήτηση.
Η JCVI συνέστησε να εμβολιαστούν μόνο ευάλωτα παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών και εκείνα που ζουν με ενήλικες σε κίνδυνο.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι επικριτές είπαν ότι οι πλούσιες χώρες με υψηλή κάλυψη εμβολίων για ενήλικες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρέπει να αποθηκεύουν δόσεις για παιδιά, αλλά θα πρέπει να τις δωρίσουν σε φτωχά κράτη.

Η καθηγήτρια Ντέβι Σριντχάρ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επεσήμανε ότι το μόνο εμβόλιο που επιτρέπεται για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αυτό των Pfizer/BioNTech.

Χαρακτηριστικά, η ίδια είπε: «Νομίζω ότι στην πραγματικότητα το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι του κόσμου, αυτό που κάνουμε με τις ενισχυτικές δόσεις συζητείται στις πλούσιες χώρες, γιατί αυτές είναι και οι δόσεις που θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό. Ευτυχώς, έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το AstraZeneca, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλο τον κόσμο, αλλά δεν πρόκειται να λύσει το θέμα των παιδιών μας εδώ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.