Moderna: «Το εμβόλιο μας εμποδίζει από το να κολλήσουμε κορωνοϊό – Δεν ανακόπτει τη μετάδοση»

Moderna: «Το εμβόλιο μας εμποδίζει από το να κολλήσουμε κορωνοϊό – Δεν ανακόπτει τη μετάδοση»

Ο κορυφαίος επιστήμονας της Moderna, Ταλ Ζακς, παραδέχθηκε πως το εμβόλιο μπορεί να ενισχύει την άμυνά μας να μην μολυνθούμε από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ίσως όχι να τον μεταδώσουμε σε άλλα άτομα.

Ο Ταλ Ζακς, ωστόσο, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Axios ότι «πιστεύει» πώς το εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλους, απλώς δεν έχει ελεγχθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής στις κλινικές δοκιμές. Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μην εφησυχαστεί ο πληθυσμός από τα λίαν υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, βοηθώντας τους ανθρώπους να μη νοσήσουν.

Ούτε η Μoderna, αλλά ούτε και οι Pfizer/BioNTech χρησιμοποίησαν στις κλινικές δοκιμές τους μεθόδους που να πιστοποιούν ότι τα εμβόλιά τους εμποδίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνεχίζονται, υποδεικνύουν ότι μπορεί να σταματά την διασπορά του ιού. «Τα δικά μας αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μη νοσήσεις, και μάλιστα να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν όμως αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού», τόνισε ο δρ Ζακς.

Όπως και τα περισσότερα εμβόλιο, εκείνο της Moderna δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, αν τον εισπνεύσουμε. Αντίθετα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εμποδίσει τον ιό να προσκολληθεί σε υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού, που του επιτρέπουν να εισέλθει σ’ αυτά και να αναπαραχθεί. Σύμφωνα με το Science Magazine, η Pfizer και η Moderna έλεγξαν μόνον εθελοντές που είχαν αναπτύξει πιθανά συμπτώματα της Covid-19. Aλλά αγνοώντας κατά πόσον άλλοι εθελοντές ίσως ήταν ασυμπτωματικοί φορείς δεν υπάρχει τρόπος να πουν με βεβαιότητα αν τα εμβόλιά τούς εμπόδιζαν να μολύνουν άλλα άτομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν θα αρχίσει η διάθεση αυτού του εμβολίου δεν θα έχουμε επαρκή, ατράνταχτα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μεταδοτικότητα. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι εμποδίζει τη μετάδοση, αλλά ελλείψει αποδείξεων θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνον στη βάση του εμβολιασμού», τόνισε ο δρ Ζακς καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να φορά μάσκες προστασίας και να τηρεί αποστάσεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Η Moderna θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία αν και όταν λάβει το εμβόλιό της έκτακτη έγκριση, στοιχεία που μπορεί να πιστοποιήσουν ότι όντως εμποδίζει τη μετάδοση σε άλλα άτομα του κορωνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.