ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κορωνοϊός: Ελληνική μελέτη για σωτήρια θεραπεία από Τ-λεμφοκύτταρα – Ποιοι και γιατί καθυστερούν την έγκριση

Κορωνοϊός: Ελληνική μελέτη για σωτήρια θεραπεία από Τ-λεμφοκύτταρα – Ποιοι και γιατί καθυστερούν την έγκριση

Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη για μία σωτήρια θεραπεία κατά του κορωνοϊού, από Τ-λεμφοκύτταρα, η οποία μάλιστα είχε θαυματουργά αποτελέσματα σε ασθενή που βρισκόταν λίγο πριν από τη διασωλήνωση και βγήκε μέσα σε λίγες ημέρες από το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο διευθυντή της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη, η χρήση ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων δίνει νέες ελπίδες για τη θεραπεία από τον κορωνοϊό.

Μια ακόμη θεραπεία που δείχνει πως τα εμβόλια δεν είναι μονόδρομος και πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει και στα φάρμακα.

Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα παρασκεύασε ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό, στη συνέχεια τα πολλαπλασίασαν και τα μετέφεραν στον οργανισμό άλλου ασθενή με κορωνοϊό.

Όπως είπε ο Α.Αναγνωστόπουλος μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μια ασθενή που βρισκόταν λίγο πριν από τη διασωλήνωση. Με την άδειά της, της χορηγήθηκαν τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και η εξέλιξη της υγείας της ήταν εντυπωσιακή αφού μέσα σε δυο ημέρες βελτιώθηκε θεαματικά και σε μια εβδομάδα βγήκε από το νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε ο ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου μιλώντας στο Mega, θα πρέπει τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα να τα χορηγήσουν σε 70 με 100 ασθενείς «για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το εάν τελικά το φάρμακο κάνει καλό και σε τι ποσοστό».

Ποιοι καθυστερούν την έγκριση

Η προκλινική μελέτη για τα Τ- λεμφοκύτταρα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου ενέκρινε στο τέλος Απριλίου του 2021 τη μελέτη αλλά όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε την έγκριση καθώς ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών που θα συμμετείχαν στη μελέτη. Να σημειώσουμε εδώ πως κάποιοι βάζουν «μπλόκα» σε μια μελέτη για φάρμακα, την ώρα που ανάβουν το «πράσινο φως» για μαζικούς εμβολιασμούς, αλλά και για υποχρεωτικούς (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο) με εμβόλια τα οποία ακόμα δεν έχουν λάβει κανονική άδεια.

Όπως είπε ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου, με τόσο αυστηρά κριτήρια δεν θα μπορούσαν να βρουν ασθενείς για τη μελέτη και έκαναν ένσταση εξηγώντας στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που η ίδια η ομάδα μελέτης είχε θέσει.

Η ένσταση έγινε δεκτή, τώρα, όμως, θα πρέπει να γίνει εκ νέου έγκριση της μελέτης, γεγονός που ακόμα δεν έχει γίνει. Όπως είπε η ομάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στη χορήγης των ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων σε 50 με 100 ασθενείς και περιμένει να δοθεί έγκριση.

Όσον αφορά στις παρενέργειες εξήγησε ότι η πιθανότητα να εμφανιστούν είναι μικρότερη από 1% ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επεσήμανε ακόμα ότι σε άλλους ιούς τα ειδικά Τ- λεμφοκύτταρα είχαν ποσοστό επιτυχίας 90%.

Οι επικεφαλής της μελέτης

Δυο γυναίκες είναι επικεφαλής της πρωτοποριακής μελέτης. Η Ευαγγελία Γιαννάκη αιματολόγος γονιδιακής, κυτταρικής θεραπείας και η Αναστασία Παπαδοπούλου βιοχημικός, η οποία μετέφερε την τεχνογνωσία της παρασκευής των ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από το Χιούστον.

Μάλιστα όπως είπε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος αν και της πρότειναν από το Χιούστον να την χρηματοδοτήσουν με πολλά κονδύλια και να συγκροτήσει τη δική της ερευνητική ομάδα, εκείνη αρνήθηκε για να συνεχίσει την έρευνα στην Ελλάδα και το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.