Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που απαγορεύεται να κόβετε τα χάπια στη μέση

Τι λένε οι ερευνητές

Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που απαγορεύεται να κόβετε τα χάπια στη μέση

Σύμφωνα µε ερευνητές του Πανεπιστηµίου Ghent του Βελγίου, το κόψιμο των χαπιών σε µικρότερες δόσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Η ερευνητική οµάδα του πανεπιστημίου ζήτησε από πέντε εθελοντές να κόψουν, στ δύο, οκτώ χάπια διαφορετικού µεγέθους και σχήµατος χρησιµοποιώντας τρεις τεχνικές – µία ειδική συσκευή διαχωρισµού, ψαλίδι και µαχαίρι κουζίνας.

Το 31% των χαπιών που διαχωρίστηκαν δεν παρουσίαζε την αναµενόµενη δοσολογία δραστικής ουσίας, ενώ ακόµη και τα χάπια που κόπηκαν µε την ειδική συσκευή παρουσίαζαν λάθη στη σύσταση στο 13% των περιπτώσεων. Τα χάπια που χρησιµοποιήθηκαν προορίζονταν για τν αντιµετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως Πάρκινσον, θρόµβωση, καρδιακή ανεπάρκεια και αρθρίτιδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charlotte Verrue, επισήμανε πως ένα σημαντικό ποσοστό των συστατικών χάνεται κατά το διαχωρισμό τους ακόμη κι αν τα χάπια έχουν σχετική εγκοπή, ενώ τόνισε πως οι περισσότερες ταµπλέτες δεν είναι κατάλληλες για διαχωρισµό και πως οι φαρµακοβιοµηχανίες θα πρέπει να εισαγάγουν ένα μεγαλύτερο εύρος δόσεων ώστε ο διαχωρισμός των χαπιών να µην κρίνεται απαραίτητος.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.