ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Καρκίνος των ωοθηκών: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύμφωνα με έρευνα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την χρήση ασπιρίνης

Καρκίνος των ωοθηκών: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύμφωνα με έρευνα
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας συχνός καρκίνος του εσωτερικού (γυναικείου) αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο των παυσίπονων φαρμάκων στον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Μια τάση σε πολλές μελέτες δείχνει ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τι έχουν δείξει έρευνες για την ασπιρίνη και τον καρκίνο των ωοθηκών. Κοιτάμε, επίσης, ποια πρέπει και ποια δεν πρέπει να παίρνει ασπιρίνη και τους παράγοντες κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο.

Ασπιρίνη και καρκίνος των ωοθηκών: Τι δείχνουν οι έρευνες

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση αναλγητικών και τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών χρονολογείται αρκετές δεκαετίες και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Πολλές μεγάλες, πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν τάσεις, αλλά και μικτά αποτελέσματα.

Ορισμένες μελέτες επικεντρώθηκαν ειδικά στον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών προέρχεται από κύτταρα που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης. Οι περισσότεροι όγκοι καρκίνου των ωοθηκών προέρχονται από αυτό το τμήμα της ωοθήκης. Αυτοί οι τύποι όγκων αναφέρονται ως όγκοι επιθηλιακών κυττάρων.

Περίληψη ερευνών

  • Χαμηλή δόση ασπιρίνης: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Ο λόγος γι’ αυτό παραμένει εικαστικός, αν και είναι πιθανό να οφείλεται στην μειωμένη φλεγμονή. Δεν είναι σαφές, εάν η μακροχρόνια χρήση έχει κάποιο όφελος, καθώς οι μελέτες είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα.
  • Τακτική δόση ασπιρίνης: Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κανονική δόση ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με την χαμηλή δόση ασπιρίνης.
  • Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ακεταμινοφαίνη: Τα αποτελέσματα σχετικά με την χρήση ΜΣΑΦ και τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών ήταν ανάμικτα. Η ακεταμινοφαίνη δεν βρέθηκε να έχει καμία επίδραση.

Από τις μελέτες που εξετάστηκαν, οι ακόλουθες είναι οι μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες:

Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης (κάτω από 100 mg) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά 20-34%. Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι η δόση και η συχνότητα επηρέασαν το πόσο μειώθηκε ο κίνδυνος. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα παρόμοιων σχημάτων:

  • η τακτική δόση ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο σε μικρότερο βαθμό
  • η υψηλή δόση άλλων ΜΣΑΦ (πάνω από 500 mg) μείωσε τον κίνδυνο σε μικρότερο βαθμό
  • η χρήση ακεταμινοφαίνης δεν είχε κανένα αποτέλεσμα

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης σε τακτική βάση είχαν 23% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 200.000 συμμετέχουσες είτε για 26 είτε για 34 χρόνια, αλλά δεν παρατήρησαν μείωση του κινδύνου από την μακροχρόνια χρήση (5 χρόνια ή περισσότερο) χαμηλής δόσης ασπιρίνης. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ΜΣΑΦ σε υψηλή δόση μακροπρόθεσμα είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Μια πανεθνική, ελεγχόμενη με περιστατικά έρευνα από τη Δανία διαπίστωσε ότι η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του επιθηλίου των ωοθηκών. Για αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χαμηλή δόση ασπιρίνης στα 75-150 mg. Σε αντίθεση με την μελέτη του Χάρβαρντ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεχής μακροχρόνια χρήση μείωσε περαιτέρω τον κίνδυνο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την χρήση ασπιρίνης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προτού αρχίσετε να παίρνετε ασπιρίνη, είτε σε χαμηλή είτε σε κανονική δόση, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η ασπιρίνη δεν είναι η σωστή επιλογή για όλους.

Οι γιατροί ΔΕΝ συνιστούν ασπιρίνη σε άτομα (άντρες και γυναίκες) με αυτές τις παθήσεις:

  • αιμορραγικές διαταραχές
  • ιστορικό γαστρίτιδας
  • γαστρεντερικά έλκη
  • σοβαρή νεφρική νόσο, ή νεφρική ανεπάρκεια
  • σοβαρή ηπατική νόσο

Οι πιθανοί κίνδυνοι από την χρήση ασπιρίνης περιλαμβάνουν:

  • ερεθισμός στο βλεννογόνο του στομάχου
  • γαστρεντερική διαταραχή
  • έλκη
  • αιμορραγία
  • εύκολο μελάνιασμα

Μειώνει η ασπιρίνη τον κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου;

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν χαμηλή δόση ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου δεν είναι οριστικός, αλλά είναι σαφής.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να είναι ευεργετική για την μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του γαστρεντερικού.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από προχωρημένο καρκίνο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος σχήματος ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου.

Καρκίνος των ωοθηκών: Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Περιλαμβάνουν:

  • ηλικία 45 ετών και άνω
  • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, ή καρκίνου του μαστού
  • προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • θετική εξέταση για τις γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA1, ή BRCA2
  • σύνδρομο Lynch
  • ενδομητρίωση
  • πρόωρη, ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση

Ασπιρίνη και καρκίνος των ωοθηκών: Περιληπτικά

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας συχνός καρκίνος του εσωτερικού (γυναικείου) αναπαραγωγικού συστήματος. Αρκετές μελέτες έχουν αναλύσει τις επιπτώσεις της λήψης χαμηλής δόσης ασπιρίνης στον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν, ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Άλλες διαπίστωσαν ότι η υψηλή δόση ασπιρίνης μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Η ασπιρίνη δεν είναι η σωστή επιλογή για όλους. Πριν αρχίσετε να παίρνετε ασπιρίνη ως προληπτικό μέσο για τον καρκίνο, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.