ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πόσο ασφαλές είναι να αναμειγνύουμε στατίνες και αλκοόλ; – Οι πιθανές παρενέργειες

Οι στατίνες είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης

Πόσο ασφαλές είναι να αναμειγνύουμε στατίνες και αλκοόλ; – Οι πιθανές παρενέργειες

Οι στατίνες παρεμβαίνουν στην παραγωγή χοληστερόλης από το σώμα και βοηθούν στην μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL, γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”), όταν η διατροφή και η άσκηση δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Παρενέργειες της χρήσης στατινών

Όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες ή τον κίνδυνο παρενεργειών. Με τις στατίνες οι πιο σημαντικές πιθανές παρενέργειες είναι:

Ηπατική φλεγμονή

Περιστασιακά, η χρήση στατινών μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ήπατος. Αν και σπάνια, οι στατίνες μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ηπατικών ενζύμων. Πριν από αρκετά χρόνια, ο FDA συνέστησε τακτικές ενζυμικές δοκιμές για ασθενείς που λάμβαναν στατίνες. Επειδή όμως ο κίνδυνος ηπατικής βλάβης είναι τόσο σπάνιος, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ωστόσο, ο ρόλος του ήπατος στον μεταβολισμό του αλκοόλ σημαίνει ότι όσοι πίνουν πολύ θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μυϊκός πόνος

Η πιο κοινή παρενέργεια της χρήσης στατινών είναι ο μυϊκός πόνος και η φλεγμονή. Γενικά, αυτό μοιάζει με πόνο ή αδυναμία των μυών. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ραβδομυόλυση, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο.

Έως και το 30% των ανθρώπων βιώνουν μυϊκό πόνο με τη χρήση στατινών. Αλλά σχεδόν όλοι διαπιστώνουν ότι όταν αλλάζουν σε διαφορετικό είδος στατινών, τα συμπτώματά τους υποχωρούν.

Άλλες παρενέργειες

  • πεπτικά προβλήματα
  • εξανθήματα
  • έξαψη
  • κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα
  • προβλήματα μνήμης
  • σύγχυση

Κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε στατίνες

Συνολικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη χρήση στατινών. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ δεν θα επηρεάσει ή δεν θα αντιδράσει αμέσως με τις στατίνες στο σώμα σας. Ωστόσο, όσοι πίνουν πολύ ή όσοι έχουν ήδη ηπατική βλάβη λόγω μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο σοβαρές παρενέργειες.

Επειδή τόσο η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ όσο και η χρήση στατινών μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος, τα δύο μαζί θα μπορούσαν να θέσουν τους χρήστες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ήπαρ.

Η γενική συναίνεση είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες και ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες θα μπορούσε να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αλκοολικής ηπατικής νόσου και πιθανών παρενεργειών από στατίνες.

Εάν έχετε ιστορικό βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ ή ηπατικής βλάβης, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό που σας συνταγογραφεί στατίνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.