ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πρόεδρος ΕΟΦ για έλλειψη φαρμάκων: «Σε 10 μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου

Πρόεδρος ΕΟΦ για έλλειψη φαρμάκων: «Σε 10 μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Καθησυχαστικός απέναντι στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) – που επίσης έβαλε το δικό του… λιθαράκι στο μπάχαλο, Δημήτρης Φιλίππου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Φιλίππου εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες», είπε ο κ. Φιλίππου.

Όπως και ο κύριος υπαίτιος της πρωτοφανούς κρίσης, Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν γνωρίζει και πολλά για τα φάρμακα, ανέφερε ότι είναι διαχρονικό και παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη από την ελληνική αγορά των 161 φαρμάκων και ότι η Ευρώπη έχει «χτυπηθεί» περισσότερο από ότι η Ελλάδα.

«Τα ιατρικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους αφορούν χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής. Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την κρίση του φαρμάκου στην Ελλάδα θα βοηθήσουν τα γενόσημα τα οποία κατασκευάζονται από την ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο.

«Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει. Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Όπως είπε ο κ. Φιλίππου, ο ΕΟΦ έχει βγάλει μια πολύ ισχυρή απαγόρευση εξαγωγών για 260 κωδικούς. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας», τόνισε.

Τέλος, δικαιολόγησε τις αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα που έχουν εξαγγελθεί τονίζοντας «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.