ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανή θεραπεία για τη φαλάκρα

Μια ελπίδα φουντώνει από μια πρόσφατη ανακάλυψη του ρόλου της TGF-beta πρωτεΐνης

Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανή θεραπεία για τη φαλάκρα

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 85% των αντρών κάποια στιγμή στη ζωή τους, αργά η γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τριχόπτωση. Κάποιοι το παίρνουν απόφαση και πιάνουν το ξυράφι και πάνε με το στυλ Jason Statham, ενώ άλλοι αναζητούν θεραπείες, με τις περισσότερες από αυτές να τρέφουν φρούδες ελπίδες. 

Μια ελπίδα που φουντώνει από μια πρόσφατη ανακάλυψη του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το γεγονός ότι για την τριχόπτωση φταίει μία και μόνο χημική ένωση, δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια αντίστροφη θεραπεία με βάση αυτή την ένωση. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα τριχοθυλάκια και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να αναγεννιούνται.

Η μελέτη της αναγέννησης έδειξε ότι μια πρωτεΐνη,  η TGF-beta, είναι αυτή που δίνει το σήμα στα κύτταρα των τριχοθυλακίων να διαιρεθούν, για να σχηματίσουν νέα κύτταρα ή ναι πεθάνουν. Η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί με δύο τρόπους δηλαδή. Από τη μία συμμετέχει στη γέννηση της τρίχας κι από την άλλη έχει ρόλο στην απόπτωση, τη διαδικασία που πέφτει μια τρίχα.

Ακόμα και μετά την οριστική απώλεια μιας τρίχας, όπως συμβαίνει στην φαλάκρα, το τριχοθυλάκιο παραμένει ατόφιο, άσχεται από το αν δεν γεννά νέα τρίχα, έτσι επιτυγχάνεται και η εμφύτευση μαλλιών. Όμως τώρα οι επιστήμονες ξέρουν ότι με την κατάλληλη χρήση της TGF-beta θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τα ανενεργά τριχοθυλάκια και να βγουν νέες υγιείς τρίχες.

Η ανακάλυψη του ρόλου της TGF-beta, δεν είναι ενθαρρυντική μόνο για τους άντρες, αλλά και για τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Το ξεκλείδωμα του μυστικού της αναγέννησης της τρίχας ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ελεγχόμενες κυτταρικές αναπλάσεις.

Ναι, σωστά καταλάβατε, η περαιτέρω μελέτη της TGF-beta είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε επιτάχυνση του μηχανισμού επούλωσης τραυμάτων ή ακόμα και καλύτερης χρήσης των βλαστοκυττάρων. Η εποχή που θα γίνει πραγματικότητα αυτό που βλέπαμε σε scifi ταινίες με τους πρωταγωνιστές να επουλώνουν ταχύτατα τα τραύματά τους, είναι πολύ κοντά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.