Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική για τους άνδρες και ποια για τις γυναίκες;

Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, παίζει ρόλο η ώρα της ημέρας που γυμνάζεστε

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική για τους άνδρες και ποια για τις γυναίκες;

Η κατάλληλη ώρα μπορεί διαφέρει για τις γυναίκες και τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες καίνε περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια μετράνε περισσότερο για τους άνδρες. Πολλά από όσα είναι γνωστά για το θέμα αυτό βασίζονται σε μελέτες σε άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Οι διαφορές στις ορμόνες, στα βιολογικά ρολόγια και στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μεταξύ των δύο φύλων, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι τους δραστήριοι και υγιείς και ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τις επιπτώσεις ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, προπόνηση αντίστασης και αντοχής.

Η μία ομάδα γυμνάζονταν για μία ώρα πριν από τις 08:30, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αερόβια δύναμή τους στην αρχή και στο τέλος.

Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και απόδοση κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε γυμνάζονταν.

«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη ώρα που μπορείτε να την κάνετε και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας», λέει ο δρ Paul Arcerio, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας και ανθρώπινης φυσιολογίας στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Υποστηρίζει όμως ότι «κάτι άλλο συμβαίνει» που μπορεί να σημαίνει ότι η ιδανική ώρα της ημέρας για άσκηση είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Νωρίς ή αργά;
Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο δρ Arcerio.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή το κοιλιακό λίπος τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο άνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που γυμνάζονταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους τα πρωινά και τα βράδια.

Όμως η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι «ιδανική για τους άνδρες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και τη συναισθηματική ευεξία», λέει ο δρ Arcerio.

Βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στο χρονοδιάγραμμα της άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα.

Όπως λένε, οι γυναίκες μπορεί να καίνε περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περίσσεια λίπους στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, παρακολούθησε άτομα με υγιές βάρος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Έχουν περισσότερες ευκαιρίες να επωφεληθούν», λέει ο δρ Arcerio.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.