ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τρέξιμο: Ο λόγος που δεν είναι αποτελεσματικό στην απώλεια κιλών

Τι έδειξε νέα μελέτη

Τρέξιμο: Ο λόγος που δεν είναι αποτελεσματικό στην απώλεια κιλών

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sports and Active Living, έδειξε, ότι το τρέξιμο δεν βοηθάει στην απώλεια κιλών, ωστόσο, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν λίπος και να χάνουν μυς καθώς μεγαλώνουν.

Δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό, αποφάσισαν να εξετάσουν τις περιπτώσεις αθλητών που συνέχισαν να ασκούνται καθώς γερνούσαν.

Θεώρησαν ότι αυτό θα τους επέτρεπε να δουν ποιο μέρος των αλλαγών στη σύνθεση του σώματος είναι εγγενείς στη γήρανση και άρα δεν μπορεί να προληφθεί.

Εξέτασαν δύο ηλικιακές ομάδες: νέους (20-39 ετών) και ηλικιωμένους (70-89 ετών). Οι αθλητές χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση το είδος των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης (άρση βαρών), της ταχύτητας (σπριντ, άλματα) και της αντοχής (τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων).

Χρησιμοποιήθηκαν σαρώσεις ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA) για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματός τους. Αυτές οι σαρώσεις χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να προσδιοριστεί εάν οι συμμετέχοντες στην μελέτη εμπίπτουν στις κατηγορίες χαμηλής μυϊκής μάζας, παχυσαρκίας και σαρκοπενικής παχυσαρκίας (υψηλό σωματικό λίπος, αλλά χαμηλή μυϊκή μάζα).

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν ισόβιοι αθλητές είχαν λιγότερη σαρκοπενική παχυσαρκία από εκείνους που ασχολούνταν μόνο με ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές είχαν κάποια αύξηση στην μάζα λίπους σε σύγκριση με τους νεότερους, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση δεν μπορεί να μετριάσει πλήρως τις επιπτώσεις της γήρανσης στο λίπος και την μυϊκή μάζα.

Ο δρ. Simon Walker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτά τα ευρήματα τον παρακινούν να… συνεχίσει να τρέχει: «Σίγουρα θα ήμουν ευχαριστημένος με ένα ποσοστό λίπους 16-18% όταν είμαι στα 70 και τα 80 μου».

Γιατί το τρέξιμο μπορεί να μην βοηθάει στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με την Kelsey Costa, διαιτολόγο-διατροφολόγο και ιδρύτρια του Dietitian Insights, αν και το τρέξιμο είναι εξαιρετικό για τη γενική υγεία, επηρεάζει την απώλεια βάρους λιγότερο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.

Η Costa είπε ότι αυτό οφείλεται στους προσαρμοστικούς μηχανισμούς του σώματος:

«Μετά από μια αρχική μείωση της λιπώδους μάζας από την έναρξη μιας τακτικής άσκησης, το σώμα προσαρμόζεται ενστικτωδώς μειώνοντας τον βασικό μεταβολικό του ρυθμό (την ενεργειακή δαπάνη για ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες και συστημικές διεργασίες) ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια και να διατηρήσει τα αποθέματα λίπους».

Συνέχισε εξηγώντας ότι ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό, θέτει έναν στόχο ενεργειακής δαπάνης και αντιμετωπίζει κάθε υπερβολική χρήση ενέργειας (όπως αυτό που συμβαίνει κατά το τρέξιμο) περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας από άλλες διεργασίες.

«Αυτή η φυσιολογική προστασία είναι μια εξελικτική απόκριση του εγκεφάλου που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την πείνα, μια απόδειξη της πολυπλοκότητας της διαχείρισης βάρους και του ενστίκτου του σώματος να διατηρεί την ομοιόσταση», είπε η ίδια.

Ο καλύτερος συνδυασμός για απώλεια βάρους
Ο δρ. Ari Jonisch, πρόεδρος του Main Street Radiology και επικεφαλής στο New York-Presbyterian/Queens, είπε ότι για αποτελεσματική απώλεια βάρους, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι η βέλτιστη μέθοδος:

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα όπως το τρέξιμο είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, αλλά οι διατροφικές επιλογές είναι το κλειδί για τη δημιουργία του απαραίτητου ελλείμματος θερμίδων. Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή που εστιάζει σε ολόκληρα τρόφιμα, άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες».

Ο δρ. Jonisch συμβουλεύει επίσης να προσθέσετε την προπόνηση δύναμης (άρση βαρών) στη ρουτίνα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συνοπτικά, αν και το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σίγουρα μπορεί να είναι μέρος μιας στρατηγικής διαχείρισης βάρους, μπορεί να μην είναι η μοναδική λύση για την επίτευξη σημαντικής απώλειας βάρους. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει την τακτική άσκηση με μια καλή διατροφή είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη επιτυχία στη διαχείριση του βάρους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.