ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Γ.Μαγιορκίνης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού από το καλοκαίρι του 2022»

«Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι ήδη μεγάλη»

Γ.Μαγιορκίνης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού από το καλοκαίρι του 2022»

Ο κορωνοϊός και οι αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς. Η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί την εξάπλωση των ιών, ενώ το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι ήδη μεγάλη καθώς όπως περιέγραψε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, ήδη καταγράφεται η μεγαλύτερη έξαρση μετά το καλοκαίρι του 2022.

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες. Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», προειδοποίησε και η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων προκαλεί εύλογα ανησυχία με τον κόσμο να σπεύδει στα επείγοντα, με αποτέλεσμα οι αναμονές να ξεπερνούν – ορισμένες φορές – τις 8 ώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι ακόμα διαχειρήσιμη. Μάλιστα σήμερα, είχαμε πολλά εξιτήρια με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοσηλευομένων να πέφτει στους 1.300 από 1800 που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.

Μαγιορκίνης: «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση»

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA για την έξαρση των κρουσμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορωνοϊού.

Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις.

 «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ‘’αέρα’’ ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στη Real News για δύο σενάρια που τρέχουν αυτή τη στιγμή.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένουμε κορύφωση γύρω στις 10 με 15 Ιανουαρίου ή στα τέλη του μήνα, γύρω στις 26. Αν συμβεί το δεύτερο σενάριο, τότε είναι λογικό, όπως δείχνει το προγνωστικό μας μοντέλο, να έχουμε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή, να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα 18.000 κρούσματα (…)».

Τσικρικά: Θα βιώσουμε οριακές καταστάσεις στο ΕΣΥ

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες», «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορωνοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων», αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.