Γρίπη: 23 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα – Ένας θάνατος από αρχές Οκτώβρη

Αυξήθηκαν κατά 41,5% οι επισκέψεις σε γιατρό για την γρίπη από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου

Γρίπη: 23 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα – Ένας θάνατος από αρχές Οκτώβρη

Σε έξαρση βρίσκεται στη χώρα μας ο ιός της εποχικής γρίπης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκαν κατά 41,5% και οι επισκέψεις σε γιατρό για τη σχετική εξέταση.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη, κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν συνολικά για ιούς γρίπης 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα 23 (37,7%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου (όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές) έως και την προηγούμενη, έχουν ελεγχθεί συνολικά 420 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 64 από νοσοκομεία και 356 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 43 (10,2%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α, με τα 41 (95,3%) από αυτά να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (4,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τις αρχές Οκτωβρίου, στην Ελλάδα καταγράφηκαν πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ σε ασθενείς με ηλικία 8 έως 82 ετών και διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Εξ’ αυτών υποτυποποιήθηκαν τα τέσσερα και από αυτά 3 (75%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 1 (25%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 3 (60%) από τα 5 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.