ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Η υγιεινή ζωή μπορεί να νικήσει την αρνητική γενετική προδιάθεση – Οι καλές συνήθειες που πρέπει να ξεκινήσετε

Ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της επίδρασης των γενετικών παραγόντων στο προσδόκιμο ζωής

Η υγιεινή ζωή μπορεί να νικήσει την αρνητική γενετική προδιάθεση – Οι καλές συνήθειες που πρέπει να ξεκινήσετε

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υγιεινή ζωή μπορεί να νικήσει την αρνητική γενετική προδιάθεση και να το αυξήσει κατά περισσότερο από πέντε χρόνια.

Στην πρώτη μελέτη του είδους, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο μπορεί να παραταθεί η ζωή με ορισμένες καλές συνήθειες σε ανθρώπους που είχαν υψηλό, μέτριο και χαμηλό γενετικό κίνδυνο πρώιμου θανάτου. Οι καλές συνήθειες που εξέτασαν ήταν:

  • Η συστηματική γυμναστική
  • Η υγιεινή διατροφή
  • Ο επαρκής ύπνος
  • Η αποφυγή του καπνίσματος

Οι συνήθειες αυτές μελετήθηκαν σε 353.742 εθελοντές από τη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Η ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 40 ετών και άνω. Τα στοιχεία αφορούσαν χρονική περίοδο 13 ετών, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν 24.239 από τους εθελοντές.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες αναλόγως με την γενετική προδιάθεση για πρώιμο θάνατο και αναλόγως με τον τρόπο ζωής. Ειδικότερα:

  • Το 20,1% είχαν γενετική προδιάθεση για μακρά ζωή
  • Το 60,1% για μετρίας διάρκειας ζωή
  • Το 19,8% για βραχεία ζωή

Ο τρόπος ζωής τους, εξ άλλου, ταξινομήθηκε ως:

  • Ευνοϊκός (το 23,1% των συμμετεχόντων)
  • Ενδιάμεσος (55,6%)
  • Δυσμενής (21,3%)

Οι κίνδυνοι και η υγιεινή ζωή

Όσοι εθελοντές είχαν γενετική προδιάθεση για βραχεία ζωή είχαν κατά 21% αυξημένες πιθανότητες πρώιμου θανάτου στη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή. Επιπλέον, όσοι διήγαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες πρώιμου θανάτου.

Ωστόσο όσοι είχαν γενετική προδιάθεση να ζήσουν λιγότερο και ταυτοχρόνως έκαναν ανθυγιεινή ζωή, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες με την ισχυρή γενετική προδιάθεση για βραχύτερη ζωή, όμως, μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Όσοι από αυτούς υιοθετούσαν υγιεινό τρόπο ζωής μείωναν κατά 62% τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου που διέτρεχαν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβιώσεώς τους κατά 5,22 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Evidence Based Medicine. Ο ιδεώδης συνδυασμός για περισσότερα χρόνια ζωής ήταν η υιοθέτηση και των τεσσάρων καλών συνηθειών που προαναφέρθηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της επίδρασης των γενετικών παραγόντων στο προσδόκιμο ζωής», έγραψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.