Ιβουπροφαίνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση;

Πόση ιβουπροφαίνη χρειάζεται για να σταματήσει η έμμηνος ρύση;

Ιβουπροφαίνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση;

Ίσως έχετε ακούσει ότι υψηλές δόσεις ιβουπροφαίνης ή άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορούν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν… βάσει σχεδίου την έμμηνο ρύση της γυναίκας. Λειτουργούν, όμως; Είναι ασφαλή;

“Αν και τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη ενδέχεται να μειώσουν ή και να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση, δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό”, λέει η γυναικολόγος δρ. Rebecca Russell. “Τα φάρμακα επηρεάζουν κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο”.

Πόση ιβουπροφαίνη χρειάζεται για να σταματήσει η έμμηνος ρύση

Αν και η ιβουπροφαίνη είναι ένα ισχυρό αναλγητικό, θα χρειαζόταν υψηλή δόση για να επηρεάσει την έμμηνο ρύση. “Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως θα απαιτούσε υψηλότερη δόση από την συνιστώμενη, για οποιοδήποτε αντιφλεγμονώδες που λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, η λήψη της θα έπρεπε να γίνεται πολύ τακτικά”, λέει η δρ. Russell.

Πώς η ιβουπροφαίνη επηρεάζει την έμμηνο ρύση

“Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν την παραγωγή προσταγλανδινών”, εξηγεί. Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που “ενεργοποιούν” την μήτρα ώστε αυτή να αποβάλλει το ενδομήτριο (βλεννογόνο της μήτρας) κάθε μήνα. Ωστόσο, η δρ. Russell επισημαίνει ότι η λήψη ιβουπροφαίνης θα καθυστερήσει την έμμηνο ρύση για όχι περισσότερο από μία ή δύο ημέρες.

Συνιστάται η λήψη ιβουπροφαίνης για τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως;

Η λήψη αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων οποιουδήποτε είδους πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η δρ. Russell προτείνει να λάβετε εναλλακτικά μέτρα για την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως, εάν χρειάζεται. “Δεν το έχω δει να προτείνεται σε κανένα ιατρικό περιοδικό και δεν θα συνιστούσα σε καμία γυναίκα να το δοκιμάσει μόνη της”, τονίζει.

Αντίθετα, η δρ. Russell συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για ορμονούχα σκευάσματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση, εάν υπάρχει ιατρικός λόγος. Στις πιθανές επιλογές συμπεριλαμβάνονται οιστρογόνα, προγεστερόνη και αντισυλληπτικά.

Προκαλεί παρενέργειες η ιβουπροφαίνη με σκοπό τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα πιθανά συμπτώματα από την λήψη υψηλών δόσεων ιβουπροφαίνης. Μερικά σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • βλάβη στους νεφρούς
  • οίδημα (πρήξιμο)
  • έλκος στομάχου
  • αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας

Ωστόσο, οι περισσότερες νεαρές, υγιείς γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αν πάρουν μια φορά υψηλή δόση. Οπωσδήποτε όμως αυτό δεν συνιστάται και σίγουρα όχι χωρίς ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.

Μπορεί η ιβουπροφαίνη να βοηθήσει στην μείωση της βαριάς εμμήνου ρύσεως;

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε, τι γίνεται αν έχετε βαριά περίοδο (μηνορραγία), δηλαδή μεγάλη απώλεια αίματος σε αλλεπάλληλες περιόδους. Είναι δυνατή η χρήση της ιβουπροφαίνης ως τρόπου διαχείρισής της;

“Μία από τις θεραπείες που συνιστάται για την βαριά μηνορραγία είναι υψηλές δόσεις μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων”, λέει η δρ. Russell. “Έχουν κάποιες δυνατότητες να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα”. Εντούτοις, η δρ. Russell διευκρινίζει ότι θα επιβραδύνουν τη ροή του αίματος μόνο κατά περίπου 10-20%.

Η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως. «Αν και συνιστούμε την ιβουπροφαίνη σε πολλές γυναίκες με έντονους πόνους και κράμπες περιόδου, οι περισσότερες δεν παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στη ροή του αίματος», προσθέτει.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση

Εάν θέλετε να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση σας, η καλύτερη επιλογή θα εξαρτηθεί από το πόσο νωρίς θα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, επισημαίνει η δρ. Russell.

Εάν επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας μερικούς μήνες πριν από την χρονική περίοδο που θέλετε να αλλάξετε τις ημέρες εμμήνου ρύσεως, τότε τα αντισυλληπτικά φάρμακα είναι πιθανότατα η καλύτερη μέθοδος για να καθυστερήσετε αξιόπιστα την έμμηνο ρύση σας, λέει η δρ. Russell.

Εάν ζητήσετε βοήθεια 1-2 εβδομάδες νωρίτερα, τότε μια υψηλή δόση προγεστερόνης ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση σας για μια εβδομάδα περίπου.

Αλλά να θυμάστε:

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην έχουν περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο και να μην έχουν καθόλου αίμα όταν υποβάλλονται σε ορισμένες θεραπείες, ενώ άλλες θα καθυστερήσουν μόνο την περίοδό τους για 2-3 εβδομάδες και στη συνέχεια θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αιμορραγία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Σε μερικές γυναίκες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε εντελώς την έμμηνο ρύση σας, αλλά μπορούμε να την μειώσουμε σε ένταση ή να την καθυστερήσουμε”, είπε η δρ. Russell.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.