ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα προειδοποιητικά σημάδια στους νέους που χτυπούν «καμπανάκι»

Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος για τους γεννημένους γύρω στο 1990

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα προειδοποιητικά σημάδια στους νέους που χτυπούν «καμπανάκι»

Σύμφωνα με νέα επιστημονική ανασκόπηση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου γίνεται όλο και πιο συχνός -και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς- στις ηλικίες των 20, 30 και 40 ετών και το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Η αιμορραγία από το ορθό συνδέεται με πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε 81 μελέτες οι οποίες κάλυπταν σχεδόν 25 εκατομμύρια ενήλικες κάτω των 50 ετών από όλο τον κόσμο.

Ο πόνος στην κοιλιά, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και η αναιμία είναι άλλα κοινά προειδοποιητικά σημάδια της νόσου και δεν πρέπει να αγνοούνται, ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Network Open.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως σημειώνεται, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στις νεότερες ηλικίες, ενώ μειώνονται στα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν κολονοσκόπηση, η οποία μπορεί να δείξει τυχόν καρκίνους και πολύποδες (προκαρκινικές βλάβες).

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος για τους γεννημένους γύρω στο 1990

Όμως, παρόλο που οι millennials που γεννήθηκαν γύρω στο 1990 διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού, στους νέους που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω οικογενειακού ιστορικού δεν δίνονται συνήθως παραπεμπτικά για κολονοσκόπηση πριν από τα 45.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να μη δώσουν σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια. Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι επειδή οι γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να υποψιαστούν κακοήθειες σε νεότερους ανθρώπους, μπορεί να αποδώσουν ένα σύμπτωμα, όπως η αιμορραγία από το ορθό, σε μια καλοήθη κατάσταση, όπως οι αιμορροΐδες και όχι σε καρκίνο, λέει, επιδημιολόγος καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Από τη στιγμή που κάποιος νεότερος σε ηλικία απευθύνεται σε γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μέχρι τη διάγνωση συχνά περνούν τέσσερις έως έξι μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την ανάλυση, που σημαίνει ότι όταν τελικά γίνει η διάγνωση, η νόσος μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου και ολοκλήρωσης έγκαιρης διαγνωστικής εξέτασης, ιδίως όταν δεν υπάρχει άλλη διάγνωση ή όταν τα σημεία ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

«Πρέπει να διευκολύνουμε την έγκαιρη ανίχνευση και ένας τρόπος είναι να εντοπίζουμε τα προειδοποιητικά αυτά σημάδια», τονίζει ο ειδικός.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει συσχετιστεί εδώ και καιρό με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι νέες έρευνες που εστιάζουν στην ταχεία αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες εξετάζουν, ωστόσο, κι άλλες πιθανές αιτίες, όπως η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.