ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Πόσο καρπούζι μπορείτε να φάτε την ημέρα;

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Το καρπούζι με τη γλυκύτητα και τα ενυδατικά του αποτελέσματα, είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Μάλιστα, είναι το πιο αναζωογονητικό φρούτο που πρέπει να απολαμβάνετε τους ζεστούς μήνες, καθιστώντας το βασικό προϊόν του καλοκαιριού σε όλα τα σπίτια.

Το φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες Α και C, είναι περίπου 92 τοις εκατό νερό και εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε θερμίδες. Το γλυκό φρούτο έχει υπέροχη γεύση μόνο του ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χυμούς, σαλάτες, ακόμη και σε σορμπέ.

Ωστόσο, πάρα πολλά από οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αρνητικές συνέπειες. Αν σας αρέσει να τρώτε πολύ καρπούζι το καλοκαίρι, ίσως να θέλετε να επαναξιολογήσετε την κατανάλωσή σας.

Στομαχικές διαταραχές

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, αλλά αν τρώτε πολύ από αυτό κάθε μέρα, μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, διάρροια, δυσπεψία και φούσκωμα, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στο σώμα τους ή όσοι πάσχουν από σοβαρή υπερκαλιαιμία δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από περίπου ένα φλιτζάνι καρπούζι την ημέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Υπερβολική ενυδάτωση

Ενώ η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σώμα, η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί ναπροκαλέσει τοξίκωση από το νερό.

Γνωστή και ως υπερβολική ενυδάτωση, αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε νάτριο του σώματος και να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, εξάντληση και αδύναμα νεφρά σε ακραίες περιπτώσεις.

Αλλεργία

Η αλλεργία στο καρπούζι είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπιες αλλεργικές αντιδράσει σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό στο στόμα και το λαιμό, οίδημα των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού και μερικές φορές των αυτιών.

Δυσανεξία

Η εμφάνιση τροφικής δυσανεξίας στο καρπούζι είναι περισσότερο συχνή από την αλλεργική αντίδραση. Οι κλινικές εκδηλώσεις της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό.

Έχουν χαρακτηριστεί τα ακόλουθα αλλεργιογόνα στο καρπούζι: Cit la 2, Cit la MDH, Cit la TPI. Αναμένεται εκτεταμένη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ των διαφόρων ειδών του γένους, καθώς και μεταξύ των μελών της οικογένειας Cucurbitaceae, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι και το κολοκύθι.

Η υπερευαισθησία στο καρπούζι έχει συσχετιστεί και με άλλες υπερευαισθησίες, όπως στο πεπόνι και το λάτεξ (Σύνδρομο Φρούτου-Λάτεξ).

Πόσο καρπούζι μπορείτε να φάτε την ημέρα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας και διατροφολόγους, μπορείτε να φάτε οπουδήποτε μεταξύ 100 και 150 γραμμάρια αυτού του φρούτου την ημέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.