ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Κενά μνήμης: Πέντε καταστάσεις που μπορεί να τα προκαλέσουν

Ελέγξτε μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω

Κενά μνήμης: Πέντε καταστάσεις που μπορεί να τα προκαλέσουν

Είναι σύνηθες να λέμε κατά το λόγο μας πως “κολλάμε” και δεν θυμόμαστε μια λέξη ή δεν μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα κάποιου που συναντάμε στο δρόμο. Αν όμως αυτά τα κενά στη μνήμη γίνονται συχνά και σχεδόν δεν θυμάστε διάφορες σημαντικές πληροφορίες τότε ελέγξτε μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.

Κατάχρηση αλκοόλ

Tο αλκοόλ, έστω και το λίγο, επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τον όγκο της φαιάς ουσίας. Η κατάχρηση αλκοόλ έπειτα παρεμποδίζει τη μεταφορά αναμνήσεων από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ανεπαρκής ύπνος

Οι μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του βαθέος ύπνου κατά το οποίο όλες οι λειτουργίες του οργανισμού κατεβάζουν ρυθμούς. Έπειτα, κατά τον ύπνο ενεργοποιείται το «λεμφικό» σύστημα του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγωγών μέσω των οποίων αποβάλλονται άχρηστες και τοξικές ουσίες ώστε να διατηρείται εύρυθμη η λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κατάθλιψη

Είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε άτομα κάτω των 50 ετών. Η κατάθλιψη όπως και οι λοιπές ψυχικές διαταραχές αποδιοργανώνουν τις χημικές διεργασίες και τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο, εξηγούν οι ειδικοί.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

H Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική λειτουργία και προβλήματα μνήμης. Το έντονο άγχος και η ανάκληση των τραυματικών αναμνήσεων δεν αφήνουν περιθώριο για αποθήκευση νέων πληροφοριών στη μνήμη του εγκεφάλου.

Κακή διατροφή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κακή διατροφή και η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης ή να δυσχεράνουν μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Η επάρκεια σε βιταμίνη Β1 και Β12 είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εφιστούν την προσοχή ειδικευμένοι διατροφολόγοι, προτείνοντας το μοντέλο μεσογειακής διατροφής για πρόσληψη βιταμινών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.