ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Κήλη δίσκου: Τι την προκαλεί και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Τις περισσότερες φορές επηρεάζονται οι σπόνδυλοι στο κάτω μέρος της πλάτης

Κήλη δίσκου: Τι την προκαλεί και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Τα οστά (σπόνδυλοι), που αποτελούν την σπονδυλική στήλη στην πλάτη σας συνδέονται μέσω μικρών δίσκων, οι οποίοι έχουν σπογγώδη υφή.

Όταν αυτοί οι δίσκοι είναι υγιείς, λειτουργούν ως “αμορτισέρ” για την σπονδυλική στήλη και την κρατούν εύκαμπτη. Αλλά όταν ένας δίσκος έχει υποστεί ζημιά, ενδέχεται να μετατοπιστεί ή και να υποστεί ρήξη. Αυτό ονομάζεται κήλη δίσκου.

Μπορεί να πάθετε κήλη δίσκου σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

Αλλά τις περισσότερες φορές επηρεάζονται οι σπόνδυλοι στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Μερικές φορές μπορεί να συμβεί και στον αυχένα (αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και, σπανιότερα, στο πάνω μέρος της πλάτης (θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Τι προκαλεί την κήλη δίσκου

Καθώς γερνάτε, οι δίσκοι στην πλάτη σας χάνουν ένα μέρος του υγρού που τους βοηθά να παραμείνουν μαλακοί και εύκαμπτοι. Τότε, το εξωτερικό στρώμα των δίσκων μπορεί να σχηματίσει μικρές σχισμές ή ρωγμές. Έτσι, το παχύρρευστο υγρό στο εσωτερικό του δίσκου μπορεί να βγει μέσα από αυτές τις ρωγμές και να προκαλέσει μικρή ή μεγάλη ζημιά στον δίσκο.

Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν τραυματίσετε την πλάτη σας. Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από:

-Μια ξαφνική πίεση μεγάλου βάρους στο κάτω μέρος της πλάτης. Μερικές φορές μια ξαφνική περιστροφική κίνηση ή ακόμα και ένα φτέρνισμα είναι αρκετά για να μετατοπιστεί ή να σπάσει το περίβλημα (ρήξη) ενός δίσκου.

-Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κουράζουν πολύ το κάτω μέρος της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της μη-ενδεδειγμένης κίνησης στην ανύψωση αντικειμένων, της παρατεταμένης έκθεσης σε κραδασμούς και των τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κήλη δίσκου

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σύντομη περίοδο ανάπαυσης που ακολουθείται από μια σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας.

Συνήθως μια κήλη δίσκου θεραπεύεται από μόνη της. Έτσι, τις περισσότερες φορές οι θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση γίνονται με:

-Ανάπαυση. Βρείτε μια θέση που σας βολεύει όσο το δυνατόν περισσότερο και ξεκουραστείτε. Μπορεί να δείτε ότι μια σκληρή επιφάνεια ή ένα σκληρό κρεβάτι σας βολεύει καλύτερα. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

-Περπάτημα. Με ήπιο και χαλαρό ρυθμό, κάντε σύντομους περιπάτους (10-20 λεπτών) σε επίπεδη επιφάνεια κάθε 2 με 3 ώρες. Αν νιώθετε τον πόνο να μεγαλώνει, σταματήστε.

-Εφαρμογή θερμότητας ή πάγου στο σημείο και ήπια άσκηση στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

-Φυσικοθεραπεία

-Φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χειρουργική επέμβαση είναι τελικά αναπόφευκτη στο 10% περίπου των περιπτώσεων κήλης δίσκου. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που έχουν βλάβη των νεύρων που επιδεινώνεται σταδιακά ή πόνο που δεν έχει βελτιωθεί μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες μη-χειρουργικής θεραπείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.