Κορωνοϊός: Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid εμφανίζουν βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά

Ακόμη και όσοι δεν νόσησαν σοβαρά όταν διαγνώστηκαν με τον ιό ανέφεραν προβλήματα

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid εμφανίζουν βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς με μακρά Covid πάσχουν από βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά τα αρχικά συμπτώματα.

Ακόμη και όσοι δεν νόσησαν σοβαρά όταν διαγνώστηκαν με τον ιό αναφέρουν προβλήματα, με ακραία δυσκολία στην αναπνοή και νοητική δυσλειτουργία μεταξύ των επίμονων συμπτωμάτων.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the Royal Society of Medicine, συμμετείχαν 536 άτομα.

Έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με κορωνοϊό, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, με το 62% των συμμετεχόντων να υποφέρει από οργανική βλάβη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 59% των ασθενών με long Covid παρουσίαζε πρόβλημα σε ένα όργανο, ενώ το 29% σε περισσότερα όργανα.

Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ 6 και 12 μηνών μετά την αρχική διάγνωσή τους υπήρξε υποχώρηση των συμπτωμάτων, με το ποσοστό των ατόμων που εμφάνιζαν:

Ακραία δύσπνοια, να μειώνεται από 39% στο 30%,
Νοητική δυσλειτουργία, από 48% σε 38%,
Κακή κατάσταση υγείας που επηρέαζε την ποιότητα ζωής τους, από 57% σε 45%.
Σημειώνεται ότι μόλις το 13% όσων συμμετείχαν στη μελέτη νοσηλεύτηκε όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με Covid.

Όπως σημειώνει ο Amitava Banerjee, καθηγητής Επιστήμης Κλινικών Δεδομένων, «μεγάλη ανησυχία» προκαλούν οι επιπτώσεις της long Covid στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πολλοί υγειονομικοί στην έρευνά μας δεν έπασχαν από ασθένειες, ωστόσο οι 19 από τους 172 εργαζομένους στην Υγεία εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα και έμειναν εκτός εργασίας κατά μέσον όρο 180 ημέρες», σημειώνει ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.