Πιθανές παρενέργειες

Ως πλούσια πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος, τα λεμόνια είναι γνωστά για την αποτοξινωτική τους δράση, ειδικά όταν προσθέτετε μερικές φρεσκοκομμένες φέτες στο πόσιμο νερό σας.

Λόγω των πλεονεκτημάτων για την υγεία από την κατανάλωση λεμονιών, υπάρχει μια αυξανόμενη δημοτικότητα για τη χρήση λεμονιών ως φυσική θεραπεία για δερματικές παθήσεις, όπως κηλίδες ηλικίας και ακμή.

Ωστόσο, η χρήση λεμονιών στο πρόσωπο μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σε αυτό το άρθρο ζυγίζουμε τους κινδύνους και τα οφέλη από την εφαρμογή χυμού λεμονιού στο δέρμα.

Πιθανά οφέλη από τη χρήση λεμονιού στο δέρμα

Τα υποτιθέμενα οφέλη από τη χρήση λεμονιού στο δέρμα έχουν να κάνουν με τη φυσική οξύτητα του φρούτου, καθώς και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Θεραπεία ακμής

Ο χυμός λεμονιού έχει στυπτικές ιδιότητες λόγω του όξινου επιπέδου του. Συστατικά με χαμηλό επίπεδο pH μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και της λιπαρότητας, που με την σειρά τους συμβάλλουν στον σχηματισμό ακμής.

Επιπλέον, το κιτρικό οξύ -ένας τύπος άλφα υδροξυ-οξέος (AHA)- μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που οδηγούν σε μη φλεγμονώδεις μορφές ακμής, όπως τα μαύρα στίγματα.

Αντιμικροβιακή δράση

Τα λεμόνια έχουν επίσης αντιμικροβιακή δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένιση των βακτηρίων Propionibacterium acnes, που οδηγούν σε φλεγμονώδη ακμή.

Ταυτόχρονα, το λεμόνι έχει και αντιμυκητιασική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εξανθημάτων από τον μύκητα Candida καθώς και του μύκητα του τριχωτού της κεφαλής, που μερικές φορές εμφανίζεται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Κηλίδες δέρματος, ή λεύκανση τριχών

Τα συστατικά εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά στη λεύκανση των κηλίδων ηλικίας, ή των ουλών από ακμή, καθώς και σε οποιαδήποτε τρίχα στο πρόσωπό σας.

Θεραπεία ψωρίασης και πιτυρίδας

Δεδομένου ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η θεωρία είναι ότι μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα δερματικά μπαλώματα που αποδίδονται στην ψωρίαση και την πιτυρίδα.

Τα αποτελέσματα απολέπισης αποδίδονται στα φυσικά επίπεδα κιτρικού οξέος του λεμονιού, καθώς τα AHA έχουν απολεπιστική δράση στο δέρμα.

Αυξημένο κολλαγόνο

Ορισμένοι υποστηρικτές της χρήσης λεμονιού στο δέρμα λένε, ότι τα εσπεριδοειδή είναι μια φυσική μέθοδος αύξησης του κολλαγόνου στο δέρμα του προσώπου.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που διασπάται φυσικά με την ηλικία, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο, αφήνοντας το δέρμα σας πιο λείο.

Χυμός από λεμόνι, ή βιταμίνη C;

Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι για να πάρετε τα οφέλη της βιταμίνης C του χυμού λεμονιού για το δέρμα σας, όπως με τη χρήση ορού βιταμίνης C.

Τα προϊόντα με βιταμίνη C περιέχουν τυποποιημένες, ασφαλείς ποσότητες συστατικών, έχουν αναπτυχθεί προσεκτικά από ερευνητές και προορίζονται για τοπική χρήση.

Αντίθετα, κάθε λεμόνι που αγοράζετε μπορεί να διαφέρει ως προς το πόσο ασκορβικό οξύ περιέχει. Δεν είναι γνωστό εάν ο χυμός του μπορεί να κάψει το δέρμα σας, όταν εφαρμόζεται απευθείας σε αυτό.

Αν και τα αποτελεσματικά τοπικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν χυμό λεμονιού, αυτό το συστατικό συνήθως αναμιγνύεται με άλλα συστατικά και μετράται σε μια συγκεκριμένη, ασφαλή ποσότητα.

Παρενέργειες και προφυλάξεις για τη χρήση λεμονιού στο πρόσωπό σας

Το λεμόνι τείνει να έχει περισσότερες παρενέργειες παρά οφέλη για το δέρμα, καθιστώντας το μια επικίνδυνη σπιτική επιλογή για την περιποίηση του δέρματος. Οι κίνδυνοι μπορεί επίσης να είναι μεγαλύτεροι, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ή αν εκθέτετε το πρόσωπό σας στον ήλιο μετά την εφαρμογή λεμονιού.

Δερματική ενόχληση

Ο ερεθισμός του δέρματος είναι η πιο κοινή παρενέργεια της χρήσης οξέων φρούτων. Το λεμόνι είναι εξαιρετικά όξινο, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Μπορεί να βιώσετε:

 • υπερβολική ξηρότητα
 • ερυθρότητα
 • απολέπιση δέρματος

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Κατά κανόνα, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να μένουν μακριά από τοπικές εφαρμογές λεμονιού.

Φυτοφωτοδερματίτιδα

Η φυτοφωτοδερματίτιδα είναι ένας τύπος δερματικής αντίδρασης στα εσπεριδοειδή και άλλους “ένοχους”, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.

Όταν έχετε ουσίες εσπεριδοειδών στο δέρμα σας και αυτό στη συνέχεια εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να εμφανιστεί μια φλεγμονώδης αντίδραση.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

 • ερυθρότητα
 • πρήξιμο
 • φουσκάλες

Λευκοδερμία

Η λευκοδερμία, γνωστή και ως λεύκη, εμφανίζεται όταν το δέρμα σας είναι ανοιχτόχρωμο λόγω της απώλειας μελανίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του φυσικού χρώματος του δέρματος.

Αν και μερικοί χρησιμοποιούν λεμόνι για να “λευκάνουν” τα μαύρα στίγματα, αντ’ αυτού μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες, ευρέως διαδεδομένες λευκές κηλίδες λευκοδερμίας.

Ηλιακό έγκαυμα

Τα εσπεριδοειδή που εφαρμόζονται τοπικά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Ποτέ μην απλώνετε λεμόνι πριν βγείτε έξω σε άμεση επαφή με ηλιακό φως και μην το χρησιμοποιείτε για αρκετές ημέρες πριν από οποιεσδήποτε προγραμματισμένες υπαίθριες δραστηριότητες.

Συχνές ερωτήσεις το λεμόνι στο δέρμα

Μπορώ να βάζω λεμόνι στο πρόσωπό μου κάθε μέρα;

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε φρέσκο λεμόνι ως περιποίηση προσώπου, ξεκινήστε με εφαρμογές μία φορά την ημέρα. Σταματήστε μόλις δείτε βελτιώσεις στην επιδερμίδα σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λεμόνι αν ξέρετε ότι θα βγείτε έξω στον ήλιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και άλλων παρενεργειών.

Μπορώ ν’ αφήσω το λεμόνι στο πρόσωπό μου όλη τη νύχτα;

Το λεμόνι είναι πολύ όξινο και μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε τυχόν παρενέργειες από την μια μέρα στην άλλη. Είναι καλύτερο να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μπορείτε να παρακολουθείτε το δέρμα σας.

Το να αφήνετε το λεμόνι στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι καλή επιλογή εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι στο πρόσωπο με ασφάλεια

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν εφαρμόζετε λεμόνι απευθείας στο πρόσωπό σας, πρέπει να το κάνετε, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε νέο προϊόν περιποίησης δέρματος. Λόγω της δραστικότητας και των πιθανών παρενεργειών, το λεμόνι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως θεραπεία κηλίδων.

 • Κάντε μια δοκιμή σε μικρή περιοχή του δέρματος μακριά από το πρόσωπό σας, όπως στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Περιμένετε 1 έως 2 ημέρες για να δείτε αν εμφανιστούν παρενέργειες πριν χρησιμοποιήσετε το λεμόνι στο πρόσωπό σας.
 • Στύψτε μια μικρή ποσότητα χυμού από ένα φρέσκο λεμόνι σε ένα βαμβάκι. Εφαρμόστε απαλά στην επιθυμητή περιοχή του δέρματος με απαλή πίεση (μην τρίβετε).
 • Μόλις στεγνώσει ο χυμός λεμονιού, μπορείτε να συνεχίσετε με την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.
 • Ξεκινήστε με εφαρμογή μία φορά την ημέρα, δυνητικά μέχρι και δύο φορές την ημέρα.
 • Διακόψτε τη χρήση επιτόπου, εάν έχετε παρενέργειες.