ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μην τα αγνοήσετε: Αυτά είναι τα 12 συμπτώματα της γαστρίτιδας

Προκαλείται από φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου, κυρίως λόγω λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Μην τα αγνοήσετε: Αυτά είναι τα 12 συμπτώματα της γαστρίτιδας

Η γαστρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά ή να αναπτύσσεται σταδιακά.

Προκαλείται από φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου, κυρίως λόγω λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Η διάγνωσή της γίνεται με την μέθοδο της ενδοσκόπησης.

Δείτε τα 12 συμπτώματα της γαστρίτιδας:

Βακτηριακή λοίμωξη:

Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μεταβάλλει την λειτουργία των ενζύμων του στομάχου και προκαλεί φλεγμονές στα τοιχώματα του γαστρικού βλεννογόνου.

Κάπνισμα:

Το κάπνισμα ενισχύει την παραγωγή πεψίνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες των τροφών προκαλώντας φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου. Η νικοτίνη μειώνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, που ενισχύει τα τοιχώματα του στομάχου.

Ερυγές:

Οι ερυγές, ο μετεωρισμός, το έντονο πρήξιμο που συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα, οφείλονται κυρίως σε γαστρίτιδα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης B12:

Η βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προσβάλει την πρωτεΐνη που συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα προκαλείται επίσης από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κάνοντας το σώμα να επιτεθεί στα φυσιολογικά υγιή κύτταρα που υπάρχουν στη στομαχική κοιλότητα.

Αιμορραγία:

Το αίμα στα κόπρανα ή η αιματέμεση, είναι ενδείξεις διαβρωτικής γαστρίτιδας. Στην περίπτωση αυτή η ενδοσκοπική εξέταση του στομάχου είναι απαραίτητη για περισσότερη ασφάλεια.

Πληρότητα:

Η ύπαρξη λοίμωξης ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου, μεταβάλλει την στομαχική λειτουργία με αποτέλεσμα ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής να προκαλεί αίσθημα πληρότητας.

Αντιφλεγμονώδη:

Η συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων προκαλεί φλεγμονή στον βλεννογόνο του στομάχου και ευθύνονται για την εμφάνιση γαστρίτιδας και έλκους.

Ναυτία:

Ένα ακόμα σύμπτωμα της γαστρίτιδας είναι το έντονο και συχνό αίσθημα ναυτίας που οφείλεται σε παλινδρόμηση της χολής στο στομάχι.

Παθήσεις του εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρίτιδας καθώς πολλά από τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων επηρεάζουν και την λειτουργία του στομάχου.

Απώλεια βάρους:

Το αίσθημα πληρότητας που παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί σταδιακά μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.

Αιμολυτική αναιμία:

Η αιμολυτική αναιμία μπορεί να είναι η συνέπεια νεφρικών και ηπατικών νοσημάτων και λοιμώξεων, όπως είναι η διαβρωτική γαστρίτιδα που προκαλεί έλκη στα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει χρόνια αιμορραγία.

Αλκοόλ:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ερεθίζει ή ακόμα και καταστρέφει τον γαστρικό βλεννογόνο αφήνοντας τον εσωτερικό χιτώνα του στομάχου ευάλωτο σε μολύνσεις και λοιμώξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.