ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μυκητιασική κολπίτιδα: Ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε εάν θέλετε να μείνετε έγκυος

Ποια είναι η πρόληψη

Μυκητιασική κολπίτιδα: Ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε εάν θέλετε να μείνετε έγκυος

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή του κόλπου η οποία προκαλείται από μύκητες του γένους Candida.

Είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες και έρευνες δείχνουν ότι 3 στις 4 εμφανίζουν συμπτώματα κολπίτιδας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Αίτια και συμπτώματα κολπίτιδας

Οι μύκητες του γένους Candida είναι συνήθως αυτοί που προκαλούν την κολπίτιδα. Κανονικά, η ισορροπία στο pH του κόλπου εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου είδους μύκητα, ωστόσο μία ασθένεια ή ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό μπορεί να επηρεάσουν την οξύτητα του κόλπου και να οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό του μύκητα candida.

Συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, το τσούξιμο κατά την ούρηση ή και όχι μόνο και η έκκριση λευκού κολπικού υγρού.

Επίσης, είναι πιθανό να νιώθετε πόνο κατά την ερωτική επαφή ή ακόμα και να δείτε αίμα στο εσώρουχό σας.

Κολπίτιδα και γονιμότητα

Η κολπίτιδα όπως φαίνεται δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας, ωστόσο η ερωτική επαφή μπορεί να είναι επίπονη για μερικές ημέρες.

Καλό είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και εάν αυτά δεν υποχωρούν, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς μοιάζουν με αυτά σε άλλες πιο σοβαρές παθήσεις όπως βακτηριακή κολπίτιδα, γονόρροια και χλαμύδια.

Τι να κάνετε εάν έχετε κολπίτιδα και θέλετε να μείνετε έγκυος;

Η κολπίτιδα αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση φαρμάκων όπως κρέμες, υπόθετα ή χάπια. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε διάστημα 3 με 7 ημερών.

Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η χρήση αντιφλεγμονωδών εάν τα συμπτώματα θεωρούνται πιο έντονα, ωστόσο ακόμα και τότε μπορείτε κανονικά να έχετε ερωτικές επαφές.

Πρόληψη μυκητιασικής κολπίτιδας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Κάντε καθημερινά ντουζ και φροντίστε τη σωματική σας υγιεινή
  • Προτιμήστε άνετα εσώρουχα και ρούχα που να επιτρέπουν την απομάκρυνση υγρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Το καλοκαίρι μη μένετε για ώρα με το βρεγμένο μαγιό
  • Εάν για κάποιον λόγο παίρνετε αντιβίωση, καλό είναι για το διάστημα αυτό να πάρετε προβιοτικά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.