ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι γιορτές μάς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι οι φορολογικές δηλώσεις

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι γιορτές μάς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι οι φορολογικές δηλώσεις

Οι γιορτές θεωρούνται η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, αλλά για την πλειονότητα των ενηλίκων είναι η πιο στρεσογόνος. Μάλιστα το στρες που τις συνοδεύει είναι τόσο έντονο, ώστε πολλοί χρειάζονται εβδομάδες για να συνέλθουν!

Αιτία γι’ αυτό είναι η απέλπιδα προσπάθεια να συντονιστούν δουλειά, οικογένεια, προϋπολογισμός και καθημερινές υποχρεώσεις, και ταυτοχρόνως να μείνει χρόνος για εορταστικές εκδηλώσεις και τραπέζια.

Μοιραία λοιπόν περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες που συμμετείχαν σε νέα δημοσκόπηση δήλωσαν πως οι γιορτές τούς προκαλούν περισσότερο στρες απ’ ό,τι η περίοδος που φτιάχνουν τις… φορολογικές δηλώσεις τους!

Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Οι ερευνητές ρώτησαν σχετικώς 1.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ. Το 63% εξ αυτών είπαν ότι «γονατίζουν» κάθε χρόνο από το στρες των γιορτών.

Η εξάντλησή τους είναι τέτοια, ώστε το 51% χρειάζονται μετά την Πρωτοχρονιά μερικές εβδομάδες για να συνέλθουν. Εκείνες που πλήττονται ιδιαιτέρως ως φαίνεται είναι οι μητέρες. Περισσότερες από μία στις τέσσερις είπαν ότι χρειάζονται έναν μήνα ή περισσότερο για να ξαναβρούν την ισορροπία τους.

Το 80% των ερωτηθέντων είπαν ακόμα πως τους απασχολεί τόσο πολύ να περάσουν καλά οι άλλοι, ώστε αμελούν τις δικές τους ανάγκες. Ποιες προτεραιότητες αφήνουν στην άκρη;

  • Το 69% την υγιεινή διατροφή
  • Το 64% την συστηματική γυμναστική
  • Το 56% τον επαρκή ύπνο

Μετά απ’ όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το 70% μετανιώνουν που δεν φροντίζουν να χαλαρώσουν στις γιορτές και να περάσουν οι ίδιοι καλά.

Τι να κάνετε

«Το χρόνιο στρες δεν είναι μία απλή κατάσταση. Μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε καθηγητής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Τέξας.

«Οι γιορτές θα έπρεπε να αποτελούν μία περίοδο αποφόρτισης από το καθημερινό στρες και χαλάρωσης. Είναι όμως εύκολο να παραμελήσει κανείς τις υγιεινές συνήθειες και να αφεθεί να «πνιγεί» στο στρες. Είναι όμως σημαντικό να το διαχειριστεί για να φθάσει υγιής στη νέα χρονιά», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ειδικός συνιστά τέσσερα απλά μέτρα για να μην χάσετε την ισορροπία σας:

  • Να τρώτε υγιεινά. Μετριάστε τις μερίδες σας. Να σερβίρετε πρώτα στο πιάτο σας πολύχρωμα λαχανικά. Να τρώτε καθημερινά φρούτα. Μην το παρακάνετε με λιπαρά και γλυκά.
  • Να περπατάτε καθημερινά. Και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες χειρονακτικές εργασίες στο σπίτι.
  • Να κοιμάστε καλά. Ο καλός ύπνος επηρεάζει την ψυχική διάθεση, τις διατροφικές συνήθειες, τη μνήμη και πολλά άλλα. Μην μειώνετε τον ύπνο σας λόγω των υποχρεώσεών σας στις γιορτές.
  • Μιλήστε. Οι γιορτές είναι η εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Μιλήστε στους δικούς σας για το στρες που νιώθετε, ζητήστε βοήθεια και αφήστε τους να σας βοηθήσουν.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.