ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα έρευνα για τα ακουστικά βαρηκοΐας: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας

Η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας είναι εξαιρετικά συχνή και επηρεάζει τα 2/3 των ενηλίκων

Νέα έρευνα για τα ακουστικά βαρηκοΐας: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια νέα έρευνα για τα ακουστικά βαρηκοΐας και το πώς αυτά μπορεί να μειώσουν τα γνωστικά προβλήματα σε ηλικιωμένους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Lancet» και παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριλήφθηκαν δύο διαφορετικοί πληθυσμοί μελέτης στις ΗΠΑ, μία ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και μία ομάδα υγιών εθελοντών, όλοι ηλικίας 70-84 ετών. Συνολικά συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα.

Όταν συνδυάστηκαν οι δύο ομάδες ως ένας πληθυσμός δεν εντοπίστηκε καμία διαφορά στη γνωστική εξασθένηση σε διάστημα τριών ετών μεταξύ της ομάδας που χρησιμοποιούσε ακουστικά βαρηκοΐας και εκείνης που δεν χρησιμοποιούσε.

Όμως, όταν εξετάστηκε ειδικά η ομάδα που διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών παρατηρήθηκε 48% λιγότερη γνωστική μεταβολή σε διάστημα τριών ετών στην ομάδα που χρησιμοποίησε ακουστικά βαρηκοΐας σε σύγκριση με εκείνη που δεν χρησιμοποίησε.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της εξασθένησης της ακοής μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο στόχο δημόσιας υγείας για τις προσπάθειες πρόληψης της άνοιας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής Φρανκ Λιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ, «τα όποια γνωστικά οφέλη από τη θεραπεία της απώλειας ακοής λόγω ηλικίας είναι πιθανό να ποικίλλουν ανάλογα με τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών του ατόμου».

SOS από τους επιστήμονες: Η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας είναι εξαιρετικά συχνή και επηρεάζει τα 2/3 των ενηλίκων

Η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας είναι εξαιρετικά συχνή επηρεάζοντας τα δύο τρίτα των ενηλίκων άνω των 60 ετών παγκοσμίως, αλλά λιγότερα από ένα στα δέκα άτομα με απώλεια ακοής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και λιγότερα από τρία στα δέκα σε χώρες υψηλού εισοδήματος χρησιμοποιούν σήμερα ακουστικά βαρηκοΐας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απώλεια ακοής που δεν λαμβάνει θεραπεία υπολογίζεται ότι συντελεί στο 8% των περιπτώσεων άνοιας σε όλον τον κόσμο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 από τις σχεδόν δέκα εκατομμύρια νέες διαγνώσεις άνοιας κάθε χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.