ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης

«Αποτελεί μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας»

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης

Μια νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων επιβεβαιώνει τη σύνδεση μιας διατροφής πλούσιας σε υπερεπεξεργασμένες τροφές με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ειδικότερα, όσοι ακολουθούν διατροφή η οποία περιλαμβάνει κατά 30% και πάνω επεξεργασμένες τροφές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πλέον πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, από μπισκότα και έτοιμα γεύματα ή σνακ, μέχρι χυμούς και θεωρητικά πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, τα επιδόρπια γιαουρτιού και τα αναψυκτικά διαίτης.

Η Δρ. Melissa Lane από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin, σε συνεργασία με τη Δρα Priscila Machado από το Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής (IPAN) του ίδιου πανεπιστημίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Allison Hodge από το Cancer Council Victoria, εξέτασαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης σε περισσότερους από 23.000 Αυστραλούς που συμμετείχαν στη Melbourne Collaborative Cohort Study.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη και το άγχος και παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 15 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετώπιζαν περίπου 23% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα τέτοια τρόφιμα.

«Ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα ευρήματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης» επισημαίνει η Lane.

«Με δεδομένο ότι η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου, ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής ευημερίας και θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη ή τη μείωση του επιπολασμού, της ανάπτυξης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στην κοινότητα» καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.