ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα μελέτη: Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Νέα μελέτη: Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού

Είναι γνωστό ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό από σχηματισμό θρόμβου αίματος. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, το πιο θανατηφόρο είδος εγκεφαλικού.

Μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι όταν το αίμα από μια αρτηρία αρχίζει ξαφνικά να αιμορραγεί στον εγκέφαλο. Είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία εγκεφαλικού μετά τον θρόμβο αίματος (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Πολλοί παράγοντες μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι στατίνες είναι ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο για τον ίδιο σκοπό. Λειτουργούν μειώνοντας τις εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες και εμποδίζοντάς τις να συσσωρεύονται για να αποκόψουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Παγκοσμίως, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τα λαμβάνουν στατίνες για να αποτρέψουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με το εάν οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ένα πρώτο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, φαίνεται να θέτει ένα όριο σε ένα βαθμό σε αυτήν τη συζήτηση. εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα συνταγογραφήσεων και τα αρχεία υγείας περισσότερων από 88.000 ανθρώπων στη Δανία που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού. Κατά την περίοδο της μελέτης, 989 άτομα (με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη) υπέστησαν ένα πρώτο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο στην περιοχή του λοβού του εγκεφάλου και 1.175 (με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη) είχαν ένα επεισόδιο σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έκαναν διάκριση μεταξύ λοβιακών και μη εγκεφαλικών επεισοδίων, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν διαφορές στα εγκεφαλικά σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Τα μη λοβιακά εγκεφαλικά προκαλούνται συχνά από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Novo Nordisk Foundation. Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk κατασκευάζει φάρμακα για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά το ίδρυμα δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της μελέτης ή στην ερμηνεία των δεδομένων, λένε οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν στατίνες για οποιαδήποτε χρονική περίοδο είχαν:

  • 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις περιοχές του λοβού του εγκεφάλου και
  • 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου

Όταν χρησιμοποιούσαν στατίνες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν:

33% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις περιοχές του λοβού και

38% χαμηλότερο κίνδυνο σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου

“Είναι καθησυχαστικά νέα για τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες. Αυτά τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού καθώς και τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. David Gaist, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στην πόλη Οντένσε.

Ωστόσο, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς:

  • Δεν διέθετε δεδομένα για δυνητικά σημαντικές υποκείμενες καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Δεν έλαβε υπόψη άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ.
  • Θα χρειαστεί επίσης πρόσθετη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε μη ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Άλλη έρευνα εν εξελίξει

Μια μεγάλη εν εξελίξει δοκιμή που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ προσπαθεί να προσδιορίσει εάν τα άτομα που έχουν λάβει στατίνες και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο με αιμορραγικό εγκεφαλικό θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο ή να σταματήσουν να το παίρνουν.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν παίρνουν στατίνες.

“Υπήρχαν αυτές οι μικρές διερευνητικές μελέτες που υπέδειξαν την πιθανότητα να υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού, εάν υπήρχε ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού. Οπότε αυτό μας απομάκρυνε λίγο”, είπε ο δρ. Pooja Khatri, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας και ιατρικής αποκατάστασης στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Εργάζεται τακτικά με άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά και δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Είπε ότι αυτή η μελέτη δείχνει κάτι που βιολογικά έχει νόημα: Η λήψη στατινών και η αποφυγή συσσώρευσης λιπών στις αρτηρίες καθιστούν τα αιμορραγικά εγκεφαλικά λιγότερο πιθανά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Μελέτες σαν αυτό το τελευταίο είδος τελειώνουν την όποια κουβέντα, επειδή είναι μεγαλύτερες, περιεκτικές και βασίζονται στον πληθυσμό. Αυτή η μελέτη μου λέει ότι εάν ένας ασθενής δεν έχει ποτέ εγκεφαλικό και έχει ενδείξεις, οι στατίνες είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο να πιστεύουμε ότι συνολικά, οι ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση αν παίρνουν στατίνες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.